Viabilidade de crescimento micelial de Coprinus comatus em meio de cultura à base de resíduos orgânicos

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MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal Do Amazonas (UFAM)-
Autor(es): dc.contributorInstituto Nacional de Pesquisas da Amazônia (INPA)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorDe Almeida, Laís Bentes-
Autor(es): dc.creatorSales-Campos, Ceci-
Autor(es): dc.creatorDe Carvalho, Cristiane Suely Melo-
Autor(es): dc.creatorDe Almeida Minhoni, Marli Teixeira-
Autor(es): dc.creatorDe Andrade, Meire Cristina Nogueira-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T20:37:19Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T20:37:19Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2012-02-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/232066-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/232066-
Descrição: dc.descriptionThe objective of this work was to evaluate the mycelial growth of the Coprinus comatus strain CCO 01/01 in culture based on organic residues of Saccharum officinarum (sugarcane bagasse), Citrus sinensis (orange bagasse), Ananas comosus (pineapple residues) and Musa sp. (banana leaf), supplemented with wheat bran in the proportions of 0, 10 and 20%, kept at 27°C. The mycelial growth of C. comatus was evaluated daily by measurement of the diameter of the colony during seven days of incubation. The banana leaf was considered the best residue for the cultivation of the C. comatus even without supplementation, meaning lower production costs. The supplementation of pineapple residues with 10% of wheat bran favored fungi growth. Sugar-cane bagasse was suitable for the growth of the C. comatus provided it is enriched with wheat bran. The orange bagasse, without pH correction, was not appropriate for the mycelial growth of C. comatus.-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal Do Amazonas (UFAM)-
Descrição: dc.descriptionInstituto Nacional de Pesquisas da Amazônia (INPA)-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Descrição: dc.descriptionModulo de Cogumelos Faculdade de Ciências Agronômicas UNESP, Rua José Barbosa de Barros, 1780, Fazenda Lageado. CEP 18610-307. Botucatu-SP-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Descrição: dc.descriptionModulo de Cogumelos Faculdade de Ciências Agronômicas UNESP, Rua José Barbosa de Barros, 1780, Fazenda Lageado. CEP 18610-307. Botucatu-SP-
Formato: dc.format138-141-
Idioma: dc.languagept_BR-
Relação: dc.relationInterciencia-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Título: dc.titleViabilidade de crescimento micelial de Coprinus comatus em meio de cultura à base de resíduos orgânicos-
Título: dc.titleViability of mycelial growth of Coprinus comatus in culture medium based on organic residues-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
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