Interferência do hipoclorito de sódio na absorção de macro e micronutrientes nas culturas da soja e do feijão

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MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorda Silva, José Iran Cardoso-
Autor(es): dc.creatorFernandes, Dirceu Maximino-
Autor(es): dc.creatorPereira, Maria Renata Rocha-
Autor(es): dc.creatorLéles, Érica Pontes-
Autor(es): dc.creatorda Silva Pereira, Francisco Rafael-
Autor(es): dc.creatorCruz, Simério Carlos Silva-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T22:57:30Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T22:57:30Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2010-03-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/231934-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/231934-
Descrição: dc.descriptionThe objective of this work was to evaluate the effect of the sodium hypochlorite application in different levels in the fresh and dry biomass and in the uptake of macronutrients and micronutrients in plants of soybean and bean. The experiments were carried at the greenhouse of the Departamento de Recursos Naturais/Ciência do Solo, FCA/UNESP, Botucatu/SP, in columns of rigid PVC with capacity to 1.0 liter of soil. The experimental design used in each experiment was entirely randomized, with 4 replications. The treatments in each experiment were constituted of 5 doses of sodium hypochlorite (0.0, 0.5, 1.0, 2.0 and 4.0 L ha-1). The following parameters were evaluated: fresh and dry biomass, macro and micronutrients contents in the plants leaves. The levels of sodium hypochlorite did not reflect significantly on the fresh and dry biomass of soybean and bean. The soybean dry biomass presented significant difference among the level of sodium hypochlorite. Average contents of macro and micronutrients obtained in bean leaves were not affected by the levels of sodium hypochlorite. The sulphur contents in soybean leaves presented significant difference. The sodium hypochlorite did not affect negatively the macro and micronutrients contents in leaves of soybean and bean.-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências Agronômicas - FCA Universidade Estadual Paulista Universidade Estadual Paulista - UNESP, Botucatu, SP-
Descrição: dc.descriptionFCA - UNESP, Botucatu, SP-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências Agronômicas - FCA Universidade Estadual Paulista Universidade Estadual Paulista - UNESP, Botucatu, SP-
Descrição: dc.descriptionFCA - UNESP, Botucatu, SP-
Formato: dc.format257-265-
Idioma: dc.languageen-
Idioma: dc.languagept_BR-
Relação: dc.relationBioscience Journal-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectGlycine max (L.)-
Palavras-chave: dc.subjectNaclo-
Palavras-chave: dc.subjectNutrients text-
Palavras-chave: dc.subjectPhaseolus vulgaris L.-
Título: dc.titleInterferência do hipoclorito de sódio na absorção de macro e micronutrientes nas culturas da soja e do feijão-
Título: dc.titleSodium hypochlorite interference in the uptake of macronutrients and micronutrients in the soybean and bean crops-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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