The farming and husbandry of Colossoma macropomum: From Amazonian waters to sustainable production

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade de Mogi das Cruzes-
Autor(es): dc.contributorVirginia Polytechnic Institute and State University Blacksburg-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Nilton Lins-
Autor(es): dc.contributorUniversidade do Estado de São Paulo-
Autor(es): dc.contributorEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de Lavras (UFLA)-
Autor(es): dc.contributorOriginal Amazon Assessoria Empresarial Ltda.-
Autor(es): dc.contributorUniversidade de São Paulo (USP)-
Autor(es): dc.creatorHilsdorf, Alexandre Wagner Silva-
Autor(es): dc.creatorHallerman, Eric-
Autor(es): dc.creatorValladão, Gustavo Moraes Ramos-
Autor(es): dc.creatorZaminhan-Hassemer, Micheli-
Autor(es): dc.creatorHashimoto, Diogo Teruo-
Autor(es): dc.creatorDairiki, Jony Koji-
Autor(es): dc.creatorTakahashi, Leonardo Susumu-
Autor(es): dc.creatorAlbergaria, Francielly Corrêa-
Autor(es): dc.creatorGomes, Maria Emília de Sousa-
Autor(es): dc.creatorVenturieri, Rossana Luiza Leite-
Autor(es): dc.creatorMoreira, Renata Guimarães-
Autor(es): dc.creatorCyrino, José Eurico Possebon-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T19:49:28Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T19:49:28Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-03-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1111/raq.12638-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/231565-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/231565-
Descrição: dc.descriptionWithin the rich diversity of South American freshwater fish, Colossoma macropomum (Characiformes: Serrasalmidae), known as tambaqui, cachama or blackfin pacu, can reach 30 kg, is a traditional product in regional fish markets and has drawn the attention of fish farmers since the 1930s. Considerable progress achieved in different fields of aquaculture science has contributed to the growth of tambaqui production. Tambaqui has proven suitable for both monoculture and polyculture systems, and for both extensive and intensive production systems aimed at achieving sustainable, higher productivity with minimal environmental impact. Studies of the reproductive anatomy and physiology of the species proved fundamental to development of techniques to boost commercial production, contributing to development of protocols for hormonally induced spawning and artificial propagation in the 1970s. Newly hatched larvae must be fed with live foods until they can be weaned to artificial feeds at about 100 mg weight. Despite its importance for aquaculture, only a few studies have reported components of quantitative genetic variance and parameters for weight at age, morphometric traits and disease resistance. Genomic tools currently available can be applied to detect variation relevant to performance and to accelerate the process of genetic improvement. While the species’ feeding habit allows the use of diets containing 75%–85% plant protein, much more work needs to be done to optimize aquafeeds. Refinement of tambaqui production methods has the potential to significantly boost South American aquaculture. We recommend research on diets, genetic improvement and system optimization to spur further productivity and achieve sustainable tambaqui culture.-
Descrição: dc.descriptionCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)-
Descrição: dc.descriptionFundação de Amparo à Pesquisa do Estado do Amazonas-
Descrição: dc.descriptionFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Gerais (FAPEMIG)-
Descrição: dc.descriptionFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)-
Descrição: dc.descriptionU.S. Department of Agriculture-
Descrição: dc.descriptionConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
Descrição: dc.descriptionNúcleo Integrado de Biotecnologia Universidade de Mogi das Cruzes, SP-
Descrição: dc.descriptionDepartment of Fish and Wildlife Conservation Virginia Polytechnic Institute and State University Blacksburg-
Descrição: dc.descriptionLaboratório de Parasitologia e Patologia de Organismos Aquáticos Universidade Nilton Lins, AM-
Descrição: dc.descriptionCentro de Aquicultura da Universidade do Estado de São Paulo, SP-
Descrição: dc.descriptionEMBRAPA Amazônia Ocidental, AM-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Produção Animal Faculdade de Ciências Agrárias e Tecnológicas Universidade Estadual Paulista, SP-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Ciência dos Alimentos Universidade Federal de Lavras, MG-
Descrição: dc.descriptionOriginal Amazon Assessoria Empresarial Ltda., SP-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Fisiologia Instituto de Biociências Universidade de São Paulo, SP-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Zootecnia Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz Universidade de São Paulo, SP-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Produção Animal Faculdade de Ciências Agrárias e Tecnológicas Universidade Estadual Paulista, SP-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 304662/2017-8-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 305493/2019-1-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 311559/2018-2-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 312051/2018-2-
Formato: dc.format993-1027-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationReviews in Aquaculture-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectaquaculture-
Palavras-chave: dc.subjectcachama-
Palavras-chave: dc.subjectCharaciformes-
Palavras-chave: dc.subjectcultivation-
Palavras-chave: dc.subjectgamitana-
Palavras-chave: dc.subjecttambaqui-
Título: dc.titleThe farming and husbandry of Colossoma macropomum: From Amazonian waters to sustainable production-
Tipo de arquivo: dc.typevídeo-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.