Agronomic yield and starch properties of banana cultivars

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de Viçosa (UFV)-
Autor(es): dc.creatorLeonel, Magali-
Autor(es): dc.creatorLeonel, Sarita-
Autor(es): dc.creatordos Santos, Thaís Paes Rodrigues-
Autor(es): dc.creatorSouza, Jackson Mirellys Azevedo-
Autor(es): dc.creatorMartins, Rafaelly Calsavara-
Autor(es): dc.creatorda Silva, Marcela Sant’Anna Cordeiro-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T19:01:42Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T19:01:42Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-31-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2021.v56.02491-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/230196-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/230196-
Descrição: dc.descriptionThe objective of this work was to evaluate the banana cultivars for their agronomic yield and starch characteristics. The experiment was carried out in a randomized complete block design, with a factorial arrangement of two cultivars (’BRS Conquista’ and ‘BRS Platina’) and two crop cycles, with three plants per treatment, and five replicates. Fruit yield and starch quality were evaluated. ‘BRS Conquista’ showed smaller fruit; however, it had a greater marketable bunch weight and yield than ‘BRS Platina’. Starches differed for the main physicochemical characteristics, except for X-ray diffraction pattern (B type) and phosphorus content (0.0058−0.0060%). ‘BRS Platina’ stood out for its higher content of resistant starch (74.55%) that differed from the starch isolated from ‘BRS Conquista’. However, the starch of ‘BRS Conquista’ showed the following characteristics: larger granules (34.74 µm), with greater crystallinity (33.64%); less swelling power and solubility (26.77 g g-1 and 19.21%, respectively); and greater breakdown, setback and final viscosity (67.06, 182.42, and 341.39 RVU, respectively). ‘BRS Conquista’ shows favorable production characteristics for processing to obtain starch. The higher resistant starch content of ‘BRS Platina’ may commercially justify its lower agronomic yield. Starches of the two cultivars show desirable characteristics for different industrial applications.-
Descrição: dc.descriptionConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Centro de Raízes e Amidos Tropicais, SP, Avenida Universitária, no 3.780, Botucatu-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Agricultura Departamento de Horticultura, SP, Avenida Universitária, no 3.780, Botucatu-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal de Viçosa, Avenida P.H. Rolfs, s/no, Viçosa, MG-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Centro de Raízes e Amidos Tropicais, SP, Avenida Universitária, no 3.780, Botucatu-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Agricultura Departamento de Horticultura, SP, Avenida Universitária, no 3.780, Botucatu-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 302827/2017-0-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 304455/2017-2-
Idioma: dc.languageen-
Idioma: dc.languagept_BR-
Relação: dc.relationPesquisa Agropecuaria Brasileira-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectBRS Conquista-
Palavras-chave: dc.subjectBRS Platina-
Palavras-chave: dc.subjectcaracterísticas físico-químicas-
Palavras-chave: dc.subjectMusa-
Palavras-chave: dc.subjectphysicochemical characteristics-
Título: dc.titleAgronomic yield and starch properties of banana cultivars-
Título: dc.titleRendimento agronômico e propriedades de amido de cultivares de banana-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.