Is there a relationship between diet quality and bone health in elderly women? A cross-sectional study

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Paulista (Unip)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorDestefani, Silvia Andréa-
Autor(es): dc.creatorKurokawa, Cilmery Suemi-
Autor(es): dc.creatorRodrigues, Sérgio Augusto-
Autor(es): dc.creatorCorrente, José Eduardo-
Autor(es): dc.creatorPadovani, Carlos Roberto-
Autor(es): dc.creatorde Paiva, Sérgio Alberto Rupp-
Autor(es): dc.creatorda Silva Mazeto, Gláucia Maria Ferreira-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T23:07:52Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T23:07:52Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2021-10-28-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.20945/2359-3997000000394-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/230130-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/230130-
Descrição: dc.descriptionObjective: To evaluate whether there is a relationship between diet quality and bone health in a group of elderly Brazilian women. Methods: A cross-sectional study was performed with 105 elderly women. Participants were evaluated regarding diet quality (good, needing improvement, and poor) and its relationship with bone mineral density (BMD), bone-specific alkaline phosphatase (BSAP), and C-telopeptide (CTX). Results: Fifty eight participants (55.2%) presented a poor-quality diet and 47 (44.8%) required dietary improvements, while no subjects presented a good quality diet. The group requiring dietary improvements had lower CTX [0.35 (0.05;1.09) vs. 0.52 (0.10;1.45); p = 0.03)] and BSAP (38.7 ± 12.9 U/L vs. 46.10 ± 15.2 U/L; p < 0.01) levels than the poor-quality diet group. Groups did not differ in terms of BMD. Conclusion: In this group of elderly Brazilian women, there was a relationship between diet quality and bone health, where worse diet quality was associated with higher levels of bone remodelling markers.-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Nutrição Universidade Paulista (Unip)-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Pediatria Faculdade de Medicina de Botucatu Universidade Estadual Paulista (Unesp)-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista (Unesp)-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Bioestatística Instituto de Biociências Universidade Estadual Paulista (Unesp)-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Clínica Médica Faculdade de Medicina de Botucatu Universidade Estadual Paulista (Unesp)-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Pediatria Faculdade de Medicina de Botucatu Universidade Estadual Paulista (Unesp)-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista (Unesp)-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Bioestatística Instituto de Biociências Universidade Estadual Paulista (Unesp)-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Clínica Médica Faculdade de Medicina de Botucatu Universidade Estadual Paulista (Unesp)-
Formato: dc.format609-616-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationArchives of endocrinology and metabolism-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectBone density-
Palavras-chave: dc.subjectbone remodeling-
Palavras-chave: dc.subjectdiet-
Palavras-chave: dc.subjectdiet records-
Título: dc.titleIs there a relationship between diet quality and bone health in elderly women? A cross-sectional study-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.