Identification of azaphilone derivatives of Monascus colorants from Talaromyces amestolkiae and their halochromic properties

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MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.contributorUniversity of Aveiro-
Autor(es): dc.contributorLAQV - REQUIMTE-
Autor(es): dc.contributorUniversidade de São Paulo (USP)-
Autor(es): dc.creatorde Oliveira, Fernanda-
Autor(es): dc.creatorRocha, Inês L.D.-
Autor(es): dc.creatorCláudia Gouveia Alves Pinto, Diana-
Autor(es): dc.creatorVentura, Sónia P.M.-
Autor(es): dc.creatorGonzaga dos Santos, André-
Autor(es): dc.creatorJosé Crevelin, Eduardo-
Autor(es): dc.creatorde Carvalho Santos Ebinuma, Valéria-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T20:12:07Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T20:12:07Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-03-15-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131214-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/229636-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/229636-
Descrição: dc.descriptionCurrently, the ability to produce several kinds of water-soluble red natural colorants makes the genus Talaromyces particularly important to the dye industry, which can be an alternative to the use of harmful synthetic colorants. In this study, colored compounds produced by Talaromyces amestolkiae were extracted, characterized chemically and the color stability of the fermented broth without any extraction procedure was further evaluated over pH variation. Five azaphilones compounds were detected by Ultrahigh Performance Liquid Chromatography-Mass Spectrometry system, all being complexes of the fatty acid amino-hexanedioic acid and azaphilone Monascus colorants. The color of the fermented broth was stable at a wide range of pH (3–9). Furthermore, T. amestolkiae colorants precipitated through hydrolysis of key chemical groups at extremely acidic (pH 1) and lose red color in extremely basic (pH 13) medium, showing negative halochromism. Nevertheless, these findings enhance the industrial relevance of azaphilone colorants produced by biotechnological process.-
Descrição: dc.descriptionFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)-
Descrição: dc.descriptionLaboratório Associado para a Química Verde-
Descrição: dc.descriptionCentro de Investigação em Materiais Cerâmicos e Compósitos-
Descrição: dc.descriptionDepartment of Engineering Bioprocess and Biotechnology School of Pharmaceutical Sciences São Paulo State University - UNESP-
Descrição: dc.descriptionCICECO – Aveiro Institute of Materials Chemistry Department University of Aveiro, Campus Universitário de Santiago-
Descrição: dc.descriptionLAQV - REQUIMTE Department of Chemistry and University of Aveiro-
Descrição: dc.descriptionDepartment of Drugs and Medicines School of Pharmaceutical Sciences São Paulo State University - UNESP-
Descrição: dc.descriptionLaboratory of Mass Spectrometry Applied to Natural Products Chemistry Department of Chemistry Faculty of Philosophy Sciences and Letters of Ribeirão Preto (FFCLRP) University of São Paulo (USP)-
Descrição: dc.descriptionDepartment of Engineering Bioprocess and Biotechnology School of Pharmaceutical Sciences São Paulo State University - UNESP-
Descrição: dc.descriptionDepartment of Drugs and Medicines School of Pharmaceutical Sciences São Paulo State University - UNESP-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2014/01580-3-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2018/06908-8-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2019/15493-9-
Descrição: dc.descriptionLaboratório Associado para a Química Verde: UIDB/50006/2020-
Descrição: dc.descriptionCentro de Investigação em Materiais Cerâmicos e Compósitos: UIDB/50011/2020-
Descrição: dc.descriptionCentro de Investigação em Materiais Cerâmicos e Compósitos: UIDP/50011/2020-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationFood Chemistry-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectColor stability-
Palavras-chave: dc.subjectHalocromic properties-
Palavras-chave: dc.subjectMonascus azaphilones-
Palavras-chave: dc.subjectPolyketides-
Palavras-chave: dc.subjectRed colorants-
Palavras-chave: dc.subjectTalaromyces amestolkiae-
Título: dc.titleIdentification of azaphilone derivatives of Monascus colorants from Talaromyces amestolkiae and their halochromic properties-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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