Absorption of macronutrients and sodium by tomatoes submitted to normal and water deficient irrigation schemes using various concentrations of wastewater

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorDE SOUSA, Francielly Guieiro Gomes-
Autor(es): dc.creatorDE CARVALHO, Renata Da Silva Cuba-
Autor(es): dc.creatorDE MELO, Mara Rúbia Mendes-
Autor(es): dc.creatorFilho, Hélio Grassi-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T17:21:06Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T17:21:06Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-31-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.15809/irriga.2021v26n1p65-76-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/229284-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/229284-
Descrição: dc.descriptionThe high worldwide demand for water use in economic development and domestic consumption has led to studies on the agricultural use of wastewater that can help minimize the problem of scarcity of this resource. This study aimed to evaluate the absorption of macronutrients and sodium from cultivated tomatoes, irrigated with wastewater, under normal and water deficient irrigation schemes. The experiment was conducted in a greenhouse, we used a drip irrigation system that was managed on the basis of evaporation from a Class A tank placed in the experimental area. Two irrigation depths were determined: 70 and 100% of the crop evapotranspiration, supply water, and four dilutions of domestic wastewater were used: 25, 50, 75, and 100%. We evaluated the absorption of macronutrients and sodium via chemical analysis of the leaves and fruits. Results showed that plants irrigated using the water deficit irrigation scheme absorbed more N, K, Mg, and S nutrients. However, the higher the percentage of wastewater used for irrigation, the higher the absorption of sodium by plants and fruits.-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Engenharia Rural Faculdade de Ciências Agronômicas – FCA – Unesp, Câmpus Botucatu, Avenida Universitária, 3780, Altos do Paraíso-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Produção e Melhoramento Vegetal Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA/UNESP – Campus de Botucatu), Rua José Barbosa de Barros, 1780-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Solos e Recursos Ambientais da Faculdade de Ciências Agronômicas-FCA/UNESP, Campus Botucatu-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Engenharia Rural Faculdade de Ciências Agronômicas – FCA – Unesp, Câmpus Botucatu, Avenida Universitária, 3780, Altos do Paraíso-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Produção e Melhoramento Vegetal Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA/UNESP – Campus de Botucatu), Rua José Barbosa de Barros, 1780-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Solos e Recursos Ambientais da Faculdade de Ciências Agronômicas-FCA/UNESP, Campus Botucatu-
Formato: dc.format65-76-
Idioma: dc.languagept_BR-
Relação: dc.relationIRRIGA-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectDomestic reuse-
Palavras-chave: dc.subjectIrrigation management-
Palavras-chave: dc.subjectLycopersicon esculentum L-
Palavras-chave: dc.subjectNutrition-
Título: dc.titleAbsorption of macronutrients and sodium by tomatoes submitted to normal and water deficient irrigation schemes using various concentrations of wastewater-
Título: dc.titleAbsorção de macronutrientes e sódio pelo tomateiro submetido a irrigação com e sem déficit hídrico, utilizando diferentes concentrações de água residuária-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.