Production of mycosporine-like amino acid (MAA)-loaded emulsions as chemical barriers to control sunscald in fruits and vegetables

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorPedrosa, Vanessa M.D.-
Autor(es): dc.creatorSanches, Alex G.-
Autor(es): dc.creatorda Silva, Maryelle B.-
Autor(es): dc.creatorGratão, Priscila L.-
Autor(es): dc.creatorIsaac, Vera L.B.-
Autor(es): dc.creatorGindri, Marcelo-
Autor(es): dc.creatorTeixeira, Gustavo H.A.-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T15:57:02Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T15:57:02Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-01-29-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1002/jsfa.11415-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/229168-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/229168-
Descrição: dc.descriptionBACKGROUND: Sunscald is a physiological disorder that occurs in many horticultural products when exposed to excessive solar radiation and high temperatures. Traditionally, sunscald is controlled using physical barriers that reflect radiation, however this practice is not always efficient. A possible alternative would be the use of chemical barriers, such as mycosporine-like amino acids (MAAs), which protect aquatic organisms against ultraviolet (UV) radiation. Thus, this study aimed to develop a lipid-based emulsion containing MAAs for using in the preharvest of horticultural products. RESULTS: Emulsions were developed using 10% (w/v) of corn oil (CO) and soybean oil (SO), carnauba wax (CW), and beeswax (BW) as lipid bases (LBs). The emulsion containing CW and ammonium hydroxide was the most stable, resembling commercial wax. Therefore, this formulation was used as the basis for the incorporation of the commercial product Helioguard™ 365, a source of MAA, in concentrations of 0%, 1%, 2%, and 4% (v/v). The MAA incorporation resulted in little modifications in the stability of the emulsion, providing an increase in the absorbance with peaks in the UV-B ranging from 280 to 300 nm. CONCLUSION: The lipid-base emulsion containing MAAs could be used as a chemical barrier to control sunscald in horticultural products. © 2021 Society of Chemical Industry.-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias (FCAV) Campus de Jaboticabal Departamento de Ciências da Produção Agrícola Universidade Estadual Paulista (UNESP)-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias (FCAV) Campus de Jaboticabal Departamento de Biologia Aplicada à Agropecuária Universidade Estadual Paulista (UNESP)-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências Farmacêuticas (FCF) Campus de Araraquara Departamento de Fármacos e Medicamentos Rodovia Araraquara Jaú Universidade Estadual Paulista (UNESP)-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias (FCAV) Campus de Jaboticabal Departamento de Zootecnia Universidade Estadual Paulista (UNESP)-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias (FCAV) Campus de Jaboticabal Departamento de Ciências da Produção Agrícola Universidade Estadual Paulista (UNESP)-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias (FCAV) Campus de Jaboticabal Departamento de Biologia Aplicada à Agropecuária Universidade Estadual Paulista (UNESP)-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências Farmacêuticas (FCF) Campus de Araraquara Departamento de Fármacos e Medicamentos Rodovia Araraquara Jaú Universidade Estadual Paulista (UNESP)-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias (FCAV) Campus de Jaboticabal Departamento de Zootecnia Universidade Estadual Paulista (UNESP)-
Formato: dc.format801-812-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationJournal of the Science of Food and Agriculture-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectcharacterization-
Palavras-chave: dc.subjectemulsion-
Palavras-chave: dc.subjectHelioguard™ 365-
Palavras-chave: dc.subjectPorphyra umbilicalis-
Palavras-chave: dc.subjectstability-
Título: dc.titleProduction of mycosporine-like amino acid (MAA)-loaded emulsions as chemical barriers to control sunscald in fruits and vegetables-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.