Chemical composition and insecticidal activity of the essential oils of Piper marginatum, Piper callosum and Vitex agnus-castus

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Autor(es): dc.contributorInstituto de Ciências Exatas e Tecnologia-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.contributorInstituto de Ciências Exatas-
Autor(es): dc.creatorAyres, Vanessa F. S.-
Autor(es): dc.creatorOliveira, Midiã R.-
Autor(es): dc.creatorBaldin, Edson L. L.-
Autor(es): dc.creatorCorrêa, Geone M.-
Autor(es): dc.creatorGuimarães, Anderson C.-
Autor(es): dc.creatorTakeara, Renata-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T16:13:45Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T16:13:45Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-31-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/0001-3765202120200616-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/229161-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/229161-
Descrição: dc.descriptionDuring grain storage, a considerable amount of product is lost because of insects, such as Zabrotes subfasciatus. Currently, to mitigate these risks, studies are searching for plants with potential for the control of agricultural pests, also known as botanical insecticides. In this study, the fumigant toxicity of the essential oils of Piper callosum (PC-EO), Piper marginatum (PM-EO) and Vitex agnus-castus (VA-EO) against Zabrotes subfasciatus was investigated. The essential oils of PC-EO, PM-EO and VA-EO were analysed by gas chromatography (GC-MS), and the major components were 3,4-methylenedioxypropiophenone (10.4%), bicyclogermacrene (10.1%) and germacrene D (9.9%) for PM-EO; safrol (29.3%) for PC-EO; and 1,8-cineol (23.8%) for VA-EO. In fumigation tests, VA-EO killed 100% Zabrotes subfasciatus at a concentration of 0.004 µL/L air after 24 h of treatment, whereas PC-EO and PM-EO at 0.01 µL/L air caused 100% Z. subfasciatus mortality after 48 h. The VA-EO sample provided the lowest LD50 after 24 h (0.17 µL/L air), followed by PC-EO (0.78 µL/L air) and PM-EO (1.17 µL/L air). These results demonstrate that the essential oils of these species can be an alternative to control pests in stored products. This is the first report of the fumigant potential of these species against Z. subfasciatus.-
Descrição: dc.descriptionCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)-
Descrição: dc.descriptionConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista-
Descrição: dc.descriptionUniversidade de São Paulo-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal do Amazonas Instituto de Ciências Exatas e Tecnologia, Rua Nossa Senhora do Rosário, 3863-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agronômicas Departamento de Proteção Vegetal, Avenida Universitária, 3780-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal do Amazonas Instituto de Ciências Exatas, Avenida General Rodrigo Octávio, 6200, Setor Norte-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agronômicas Departamento de Proteção Vegetal, Avenida Universitária, 3780-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationAnais da Academia Brasileira de Ciencias-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectBotanical insecticides-
Palavras-chave: dc.subjectLamiaceae-
Palavras-chave: dc.subjectPiperaceae-
Palavras-chave: dc.subjectVolatile compounds-
Título: dc.titleChemical composition and insecticidal activity of the essential oils of Piper marginatum, Piper callosum and Vitex agnus-castus-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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