Assessment of frozen seafood good storage practices in the 21st supply deposit of the Brazilian army

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade de São Paulo (USP)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.contributorLaboratório de Inspeção de Alimentos e Bromatologia-
Autor(es): dc.contributorExército Brasileiro-
Autor(es): dc.creatorMartins, Werner Souza-
Autor(es): dc.creatorLeite, Ana Beatriz de Campos-
Autor(es): dc.creatorMartins, Raquel Luciano-
Autor(es): dc.creatorda Silva, Jader Oliveira-
Autor(es): dc.creatorBalian, Simone de Carvalho-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T21:45:01Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T21:45:01Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2019-01-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.11606/issn.1678-4456.bjvras.2019.151385-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/228731-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/228731-
Descrição: dc.descriptionThe 21st Supply Deposit of the Brazilian Army (21st DSup), located in the city of São Paulo provides food raw materials for 16000 meals daily, and frozen fish is among the foodstuffs distributed. The objective of this study was to evaluate the good practices of seafood storage in the 21st DSup, identify issues of non-compliance that compromise food quality, and propose solutions. The system was evaluated, applying a checklist (RDC 275/2002) to evaluate the percentage of requirements in compliance with good practices. The 21st DSup was classified in Group 3, with 41% of items in conformance (< 50%), and we found that there is no hygienic-sanitary self-control program for storing cold seafood and other food supplies. The cold stores’ temperatures are not able to maintain products within the required standards of conservation. The seafood cold storage protocol of the 21st DSup does not guarantee temperature conformity. It is necessary to implement a hygienic-sanitary self-control program for food supply storage, which should begin with the development of a food safety culture.-
Descrição: dc.descriptionCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)-
Descrição: dc.descriptionConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
Descrição: dc.descriptionUniversidade de São Paulo Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia Departamento de Medicina Veterinária Preventiva e Saúde Animal-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho”, Campus Experimental de Registro, Engenharia de Pesca-
Descrição: dc.descriptionMinistério da Defesa Estado Maior das Forças Armadas Exército Brasileiro Laboratório de Inspeção de Alimentos e Bromatologia, 2a Região, 21° Depósito de Suprimentos-
Descrição: dc.descriptionMinistério da Defesa Estado Maior das Forças Armadas Exército Brasileiro, 2a Região, Diretoria de Abastecimento-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho”, Campus Experimental de Registro, Engenharia de Pesca-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 167364/2014-6-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationBrazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectCold seafood-
Palavras-chave: dc.subjectFood safety-
Palavras-chave: dc.subjectGood manufacturing practices-
Palavras-chave: dc.subjectHygiene-sanitary control-
Título: dc.titleAssessment of frozen seafood good storage practices in the 21st supply deposit of the Brazilian army-
Título: dc.titleAvaliação das boas práticas de armazenagem de pescado congelado no 21° depósito de suprimentos do exército Brasileiro-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.