Grain yield and quality of common bean cultivars in response to nitrogen

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorAires, Bruno Corrêa-
Autor(es): dc.creatorSoratto, Rogério Peres-
Autor(es): dc.creatorGuidorizzi, Fernando Vieira Costa-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T19:37:40Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T19:37:40Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2019-01-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.15361/1984-5529.2019v47n2p231-238-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/228712-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/228712-
Descrição: dc.descriptionNitrogen (N) is the nutrient most required by common bean, and the response to N fertilization may be variable among genotypes. The objective of this work was to evaluate the N nutrition, grain yield, grain size, and crude protein concentration of common bean cultivars in response to topdressing N rates. Two experiments were conducted on a Typic Rodudalf, under two growth conditions (“dry” and “rainy” seasons). A randomized complete block design with a 7 × 4 factorial arrangement and four replicates was used. The treatments consisted of seven cultivars (Pérola, BRS Ametista, BRS Notável, IPR Campos Gerais, IPR Tangará, IAC Formoso, and IAC Imperador) and four N rates (0, 35, 70, and 140 kg ha-1). The experiments were analyzed jointly. The application of N did not affect the cycle, plant population, and number of grains per pod, but increased the leaf N concentration, number of pods per plant, grain size, and grain yield, regardless of the cultivar. The responses of common bean cultivars to N rates varied according to the growth condition, with response to N only in the “rainy” season experiment, under conditions of lower N and higher C/N ratio in the straw of the preceding crop. The crude protein concentration in the grains was influenced in an inconsistent manner by the factors studied.-
Descrição: dc.descriptionMestre em Agronomia-Agricultura Universidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agronômicas-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agronômicas Departamento de Produção e Melhoramento Vegetal, Av. Universitária, 3780-
Descrição: dc.descriptionMestre em Agronomia-Agricultura Universidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agronômicas-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agronômicas Departamento de Produção e Melhoramento Vegetal, Av. Universitária, 3780-
Formato: dc.format231-238-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationCientifica-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectGenotype-
Palavras-chave: dc.subjectGrain size-
Palavras-chave: dc.subjectNitrogen fertilization-
Palavras-chave: dc.subjectPhaseolus vulgaris-
Palavras-chave: dc.subjectProtein-
Título: dc.titleGrain yield and quality of common bean cultivars in response to nitrogen-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.