Efeito da adição da enzima papaína em rações extrusadas para cães sobre parâmetros digestivos e palatabilidade

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MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade de São Paulo (USP)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorSantos, Karine de Melo-
Autor(es): dc.creatorSá, Fabiano Cesar-
Autor(es): dc.creatorde Souza, Danilo Ferreira-
Autor(es): dc.creatorda Silva, Flavio Lopes-
Autor(es): dc.creatorUrrego, Maria Isabel Gonzalez-
Autor(es): dc.creatorVendramini, Thiago Henrique Annibale-
Autor(es): dc.creatorBrunetto, Márcio Antonio-
Autor(es): dc.creatorCarciofi, Aulus Cavalieri-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T23:07:52Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T23:07:52Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2017-01-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.11606/issn.1678-4456.bjvras.2017.125674-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/228502-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/228502-
Descrição: dc.descriptionCommon protein sources used in the manufacturing of diets for dogs are derived from by-products, which may have reduced digestibility depending on the source. This study evaluated the effect of the addition of a protease, the papain enzyme, as a supplement to extruded diets on palatability, nutrient digestibility, and fecal production and quality of dogs. A diet was formulated with poultry by-product meal, meat and bone meal, and feather meal as protein sources. This formula was divided into three isonutrient diets: one negative control (NC), without enzymes; treatment one (EZ1) with addition of 855.000 UI of papain per kilogram of diet, and treatment two (EZ2) with addition of 2.280.000 UI of papain per kilogram of diet, both added before extrusion. The experiment followed a randomized block design, with two blocks of nine animals (three animals per treatment in each block), 18 dogs in total, and six replicates per treatment. Data were submitted to analysis of variance and the means of three treatments were compared by polynomial contrasts (P < 0.05). No differences in the coefficients of total tract apparent digestibility of nutrients nor changes in palatability, pH, and fecal production among treatments were found with the addition of different doses of enzyme to the diets (P > 0.05). The fecal score was reduced with increased addition of enzyme (P < 0.05).-
Descrição: dc.descriptionFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)-
Descrição: dc.descriptionUniversidade de São Paulo Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia Departamento de Nutrição e Produção Animal-
Descrição: dc.descriptionUniversidade de São Paulo Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos Departamento de Zootecnia-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho” Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de Clínica e Cirurgia Veterinária-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho” Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de Clínica e Cirurgia Veterinária-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2011/17502-3-
Formato: dc.format357-365-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationBrazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectAdditive-
Palavras-chave: dc.subjectCanine-
Palavras-chave: dc.subjectDigestibility-
Palavras-chave: dc.subjectProtein-
Título: dc.titleEfeito da adição da enzima papaína em rações extrusadas para cães sobre parâmetros digestivos e palatabilidade-
Título: dc.titleEffect of the addition of papain enzyme on digestive parameters and palatability of extruded diets for dogs-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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