Influência da concentração de nutrientes do soro na produção de etanol, biomassa e redução de DQO

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MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorMurari, Cleidiane Samara-
Autor(es): dc.creatorda Silva, Débora Cristina Moraes Niz-
Autor(es): dc.creatorda Silva, Bruna Lima-
Autor(es): dc.creatorDel Bianchi, Vanildo Luiz-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T23:44:04Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T23:44:04Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2017-01-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.4025/actascitechnol.v39i0.29518-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/228478-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/228478-
Descrição: dc.descriptionThe present study aimed at the use of cheese whey as substrate for ethanol production by Kluyveromyces marxianus. The effect of the initial cheese whey concentration (M1 57.60; M2 45.60; M3 32.50 and M4 18.80 g L-1) on the alcoholic fermentation was studied. After sterilization, the in natura media were incubated at 30ºC for 48 hours, and then lactose, protein, ethanol, cell growth and chemical oxygen demand were analyzed. According to the results, M1 medium (the highest concentration) showed a greater production and volumetric productivity of ethanol 16.90 and 1.26 g L-1hour-1, respectively, and resulted in the greatest cell production and volumetric productivity of 5.80 and 0.40 g L-1hour-1, respectively. However, in terms of ethanol yield, the most satisfactory result was obtained using the M3 medium, pro 82.30% in 12 hours of fermentation. With respect to the COD, the organic substance content of M4 medium was reduced by 82.28%.-
Descrição: dc.descriptionCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos Instituto de Biociências Letras e Ciências Exatas Universidade Estadual Paulista, Rua Cristóvão Colombo, 2265-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos Instituto de Biociências Letras e Ciências Exatas Universidade Estadual Paulista, Rua Cristóvão Colombo, 2265-
Formato: dc.format533-541-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationActa Scientiarum - Technology-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectBiofuel-
Palavras-chave: dc.subjectBioprocess-
Palavras-chave: dc.subjectEnvironment-
Palavras-chave: dc.subjectKluyveromyces marxianus-
Título: dc.titleInfluência da concentração de nutrientes do soro na produção de etanol, biomassa e redução de DQO-
Título: dc.titleInfluence of the nutrient concentrations of whey on ethanol and biomass production and COD reduction-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
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