Ensilagem de resíduo seco de padaria: Efeito da hidratação utilizando soro ácido de leite ou água associada ou não à ureia

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorInstituto de Ciências Agrárias-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorde Rezende, Adauton Vilela-
Autor(es): dc.creatorRabelo, Carlos Henrique Silveira-
Autor(es): dc.creatorde Sampaio, Lucas Moura-
Autor(es): dc.creatorHärter, Carla Joice-
Autor(es): dc.creatorFlorentino, Ligiane Aparecida-
Autor(es): dc.creatorPaula, Deyvid Wilker-
Autor(es): dc.creatorBraga, Tatiane Cristina-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T22:07:40Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T22:07:40Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2016-01-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/228264-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/228264-
Descrição: dc.descriptionThe objective of this study was to investigate the characteristics of silages prepared with a dry bakery by-product hydrated with acid whey or water associated or not at urea. The trial was a 3 (hydration at three moisture levels: 250, 300, and 350 mL kg-1 of by-product) × 3 (three application rates of urea: 0, 5, and 10 g kg-1 of by-product) × 2 (liquid used at hydration: acid whey or water) factorial arrangement. Minisilos were used as experimental silos and remained closed for 30 days. Overall, silages hydrated with acid whey had higher (P<0.01) production of lactic (19.6 vs. 18.5 g kg-1 of dry matter [DM]), acetic (2.5 vs. 1.8 g kg-1 of DM) and propionic acid (8.0 vs. 5.4 g kg-1 of DM), and lower (P<0.05) fungi counts (5.35 and 5.01 cfu g-1 of fresh silage) compared to silages hydrated with water. Increased hydration led to the higher production of total acids (P<0.01), decreasing silage pH; but increased hydration reduced DM recovery (P<0.01). Silages hydrated with water and acid whey at 250 mL kg-1 and combined at 5 and 10 g kg-1 of urea exhibited higher DM recovery (P<0.05). Silages of a dry bakery by-product hydrated with acid whey had a better fermentation pattern and could represent a practical strategy to avoid discarding both by-products into environment.-
Descrição: dc.descriptionUniversidade José do Rosário Velllano Instituto de Ciências Agrárias Departamento de Agronomia-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de Zootecnia-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de Zootecnia-
Formato: dc.format626-641-
Idioma: dc.languagept_BR-
Relação: dc.relationRevista Brasileira de Saude e Producao Animal-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectAlternative feed-
Palavras-chave: dc.subjectChemical composition-
Palavras-chave: dc.subjectFungi-
Palavras-chave: dc.subjectLactic acid bacteria-
Título: dc.titleEnsilagem de resíduo seco de padaria: Efeito da hidratação utilizando soro ácido de leite ou água associada ou não à ureia-
Título: dc.titleEnsiling a dry bakery by-product: Effect of hydration using acid whey or water associated or not at urea-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.