Mineral composition of cane sugar in natura hydrolyzed with quicklime (CaO)

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Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal do Pará (UFPA)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal da Fronteira Sul-
Autor(es): dc.contributorEngenheiro Agrônomo-
Autor(es): dc.contributorInstituto Federal do Rio Grande do Sul-
Autor(es): dc.creatorDomingues, Felipe Nogueira-
Autor(es): dc.creatorde Oliveira, Mauro dal Secco-
Autor(es): dc.creatorMota, Diego Azevedo-
Autor(es): dc.creatorde Oliveira, Raimundo Parente-
Autor(es): dc.creatordos Santos, Juliana-
Autor(es): dc.creatorMiranda, Augusto Sousa-
Autor(es): dc.creatorGodoy, Bruno Spacek-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T20:19:21Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T20:19:21Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2014-01-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/s1519-99402014000400003-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/227908-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/227908-
Descrição: dc.descriptionThe aim of this study was to evaluate the mineral composition of in natura sugarcane hydrolyzed with increasing doses of quicklime and different periods of exposure to air. The levels of quicklime (CaO) used were 0.0 (control); 0.5; 1.0; 1.5 to 2.0% based on natural matter of cane and the time of exposure to air at 0; 24; 48; 72 and 96 hours. The mineral composition was assessed through the concentrations of calcium (Ca), phosphorus (P), potassium (K), magnesium (Mg), zinc (Zn), copper (Cu), manganese (Mn), chromium (Cr), lead (Pb) and cadmium (Cd). We used a completely randomized design. Data were analyzed using analysis of variance with repeated measures for comparison of means by Tukey test at 5% probability was used. The Ca concentration changes (P<0,05) caused a modification of the Ca:P ratio in the hydrolyzed sugarcane that reached 36.46:1 at the highest dose of lime (2.0%). The levels of P, K, Mg, Zn and Cu decreased with increasing levels of quicklime (P<0,05). Regarding to the period of exposure to air, there was an increase in the concentration of K, Mg, and Mn (P<0,05). The treatment of sugarcane with microprocessed quicklime (CaO) increases the Ca content of the forage. Pb is present in the quicklime but in a concentration well below the toxic concentration for ruminants.-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal do Pará Faculdade de Medicina Veterinária-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de Zootecnia-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal da Fronteira Sul-
Descrição: dc.descriptionEngenheiro Agrônomo-
Descrição: dc.descriptionInstituto Federal do Rio Grande do Sul, Campus Sertão-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal do Pará-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de Zootecnia-
Formato: dc.format827-834-
Idioma: dc.languagept_BR-
Relação: dc.relationRevista Brasileira de Saude e Producao Animal-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectAlkali treatment-
Palavras-chave: dc.subjectCalcium oxide-
Palavras-chave: dc.subjectHeavy metals-
Palavras-chave: dc.subjectHydrolyzing agent-
Palavras-chave: dc.subjectMacro minerals-
Palavras-chave: dc.subjectMicro minerals-
Título: dc.titleMineral composition of cane sugar in natura hydrolyzed with quicklime (CaO)-
Título: dc.titleComposição mineral da cana-de-açúcar in natura hidrolisada com cal virgem (CaO)-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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