Characterization and optimization of levan production by Bacillus subtilis NATTO

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MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual de Londrina (UEL)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorDos Santos, Leandro Freire-
Autor(es): dc.creatorBazani Cabral De Melo, Fernando Cesar-
Autor(es): dc.creatorMartins Paiva, Wagner José-
Autor(es): dc.creatorBorsato, Dionísio-
Autor(es): dc.creatorCorradi Custódio Da Silva, Maria De Lourdes-
Autor(es): dc.creatorColabone Celligoi, Maria Antonia Pedrine-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T18:43:47Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T18:43:47Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-29-
Data de envio: dc.date.issued2013-07-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/227323-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/227323-
Descrição: dc.descriptionExopolysaccharides are in evidence due to their applications, especially in the food industry. The levan is an exopolysaccharide composed by fructose residues, which has been used as stabilizer, carrier of flavours and thickener for foods. Optimized conditions for the levan production are necessary to increase its industrial application. This study aimed to optimize the production of levan synthesized by B. subtilis isolated from Japanese food called Natto by factorial design and response surface methodology, as well as the molecular weight, rheological behaviour and toxicity characterization. In view of the independent variables studied, the experiment showed the best results at: sucrose (400 g/L) and culture time (16 h); 111.6 g/L of levan. In these optimized condition the sample presented two molecular weights of levan, 568.000 Da and <50.000 Da, corresponding to 13.39% and 86.61% respectively. The viscosity assay by varying the shear rate demonstrated that the levan presents a Newtonian behaviour and no toxic or genotoxic effects were observed by increasing the frequency of micronuclei in CHO-K1 cells and MTT. © 2013 University of Bucharest.-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Bioquímica e Biotecnologia Centro de Ciências Exatas Universidade Estadual de Londrina, CEP 86051-990 Londrina-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Biologia Geral Centro de Ciências Biológicas Universidade Estadual de Londrina, CEP 86051-990 Londrina-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Química Centro de Ciências Exatas Universidade Estadual de Londrina, CEP 86051-990 Londrina-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências e Tecnologia-Departamento de Química Física e Biologia Universidade Estadual Paulista, CEP 19060-900 Presidente Prudente-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências e Tecnologia-Departamento de Química Física e Biologia Universidade Estadual Paulista, CEP 19060-900 Presidente Prudente-
Formato: dc.format8413-8422-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationRomanian Biotechnological Letters-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectBacillus subtilis-
Palavras-chave: dc.subjectCytotoxicity-
Palavras-chave: dc.subjectFactorial design-
Palavras-chave: dc.subjectLevan-
Palavras-chave: dc.subjectMolecular weight-
Palavras-chave: dc.subjectRheological behaviour-
Título: dc.titleCharacterization and optimization of levan production by Bacillus subtilis NATTO-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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