Comparação da carga microbiana em águas de pré-resfriamento e carcaças de frangos, após jornadas de trabalho de 8, 16 e 24 horas

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.contributorUTRA-ARA/SIPAG/DT-SP-
Autor(es): dc.creatorCavani, Ricardo-
Autor(es): dc.creatorSchocken-Iturrino, Ruben Pablo-
Autor(es): dc.creatorGarcia, Teresa Cristina Fernandes Lopes-
Autor(es): dc.creatorde Oliveira, Adriana Cássia-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T18:55:21Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T18:55:21Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-28-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-28-
Data de envio: dc.date.issued2010-01-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/S0103-84782010005000115-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/226076-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/226076-
Descrição: dc.descriptionPoultry processing facilities are known for using a great amount of water, which is mainly used on carcasses chilling stage. In Brazil, meat regulations state that each chiller tank must be emptied, cleaned and sanitized every 8 working hours. The aim of the current study was to assess the microbial load of chiller water used in poultry immersion chilling system after 8, 16 and 24 working hours in order to evaluate the reduction of water changes and chiller sanitization. Conventional physicochemical and microbiological assays were done in water supply samples (n=69) to suppress interferences caused by freshwater addition; pre chilled (n=345) post chilled carcasses (n=345) and chiller water samples of the last stage (n=69). The results showed no significant differences on microbial load samples between the three shifts suggesting that the proposed reduction may be secure and reduces the volume of wastewater that would impact the environment, besides improving the rational use of processing time.-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Microbiologia Universidade Estadual Paulista (UNESP) Via de acesso Prof. Paulo Donato Castellane, s/n, Zona Rural, 14870-970, Jaboticabal, SP-
Descrição: dc.descriptionMinistério da Agricultura Pecuária e Abastecimento Serviço de Inspeção Federal UTRA-ARA/SIPAG/DT-SP, Brasília, DF-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Microbiologia Universidade Estadual Paulista (UNESP) Via de acesso Prof. Paulo Donato Castellane, s/n, Zona Rural, 14870-970, Jaboticabal, SP-
Formato: dc.format1603-1609-
Idioma: dc.languagept_BR-
Relação: dc.relationCiencia Rural-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectChiller water microbiological load-
Palavras-chave: dc.subjectImmersion chilling-
Palavras-chave: dc.subjectPoultry slaughterhouses-
Título: dc.titleComparação da carga microbiana em águas de pré-resfriamento e carcaças de frangos, após jornadas de trabalho de 8, 16 e 24 horas-
Título: dc.titleComparison of microbial load in immersion chilling water and poultry carcasses after 8, 16 and 24 working hours-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.