Análise microbiológica e caracterização eletroforética do queijo mussarela elaborado a partir de leite de búfala

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MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorBuzi, Kate Aparecida-
Autor(es): dc.creatorPinto, José Paes de Almeida Nogueira-
Autor(es): dc.creatorRamos, Paulo Roberto Rodrigues-
Autor(es): dc.creatorBiondi, Germano Francisco-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T19:20:31Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T19:20:31Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-28-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-28-
Data de envio: dc.date.issued2009-01-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/225524-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/225524-
Descrição: dc.descriptionThis study evaluated the microbiological quality of mozzarella cheese made from buffalo milk obtained from retail outlets and validated their authenticity by checking the product for the possible presence of cow milk. The microbiological analysis included counts of E. coli, total coliform, positive coagulase Staphylococcus, and Salmonella spp. For the determination of mozzarella purity, we used polyacrylamide gel electrophoresis. Based on the results of the microbiological evaluation, we can state that 98% of samples comply with the legal microbiological standards although some have shown high values of total coliforms, which indicates poor hygienic conditions during manufacturing. However, 2% of the samples showed fecal coliform populations exceed the legal limit due to high E. coli contamination. Electrophoresis detected cow milk in 22% of the samples, which was probably added intentionally.-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Higiene Veterinária e Saúde Pública Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia Universidade Estadual Paulista - UNESP, CP 572, CEP 18618-000, Botucatu - SP-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Física e Biofísica Instituto de Biociências Universidade Estadual Paulista - UNESP, CP 510, CEP 18618-000, Botucatu - SP-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Higiene Veterinária e Saúde Pública Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia Universidade Estadual Paulista - UNESP, CP 572, CEP 18618-000, Botucatu - SP-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Física e Biofísica Instituto de Biociências Universidade Estadual Paulista - UNESP, CP 510, CEP 18618-000, Botucatu - SP-
Formato: dc.format7-11-
Idioma: dc.languagept_BR-
Relação: dc.relationCiencia e Tecnologia de Alimentos-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectAdulterations-
Palavras-chave: dc.subjectBuffalo-
Palavras-chave: dc.subjectElectrophoresis-
Palavras-chave: dc.subjectMicrobiology-
Palavras-chave: dc.subjectMozzarella-
Título: dc.titleAnálise microbiológica e caracterização eletroforética do queijo mussarela elaborado a partir de leite de búfala-
Título: dc.titleMicrobiological analysis and electrophoretic characterization of mozzarella cheese made from buffalo milk-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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