Efeito de Aditivos no Valor Nutritivo de Silagens feitas com Subproduto da Extração do Palmito de Pupunha (Bactris gasipaes H.B.K.)

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorCATI-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorNeto, Antonio José Rodrigues-
Autor(es): dc.creatorBergamaschine, Antonio Fernando-
Autor(es): dc.creatorIsepon, Olair José-
Autor(es): dc.creatorAlves, João Batista-
Autor(es): dc.creatorHernandez, Fernando Braz Tangerino-
Autor(es): dc.creatorMacedo, Marcelo Pereira-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T21:44:57Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T21:44:57Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-28-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-28-
Data de envio: dc.date.issued2001-07-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/224419-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/224419-
Descrição: dc.descriptionThe objective of this experiment was to evaluated the effect of additives on the quality and nutritive value of silages made with pejibaye palm by-product, according to the following treatments: T1 - Control (without additive); T2 - Addition of 2.5% of sugar; T3 - Addition of 10.0% of citric pulp and T4 - Addition of 10.0% of ground corn, based on natural matter. The use of 10.0% of citric pulp (CP) or ground corn (GC) increased dry matter content of the by-product prior to ensilage and of the silage by 6,5 and 8,0 percentage units, respectively. The use of additives resulted in smaller values of ammoniacal nitrogen (N-NH3/TN) and pH. Dry matter intake was higher for silage made with CP or GC, mean value of 85.0 g/kgLW0.75 or 2.1% of LW, compared to the others (44.7 g/kgLW0.75 or 1.12% of LW). Also, apparent dry matter digestilibity coefficient was higher for silage containing 10% CP or GC (65.0%) in comparison to the others (52.07%). Cell wall digestibility did not show a defined trend as a function of the treatments. Silage made of by-product pejibaye with 10.0% of citrus pulp or ground corn showed a nutritional value similar to conventional forage silages.-
Descrição: dc.descriptionEngenheiro-Agrônomo CATI-
Descrição: dc.descriptionDepto. de Zootecnia UNESP/FE, Cx. P. 31, Ilha Solteira/SP-
Descrição: dc.descriptionDepto de Cie. do Solo e Eng. Rural UNESP/FE-
Descrição: dc.descriptionAluno de Mestrado em Zootecnia UNESP/FE, Cx. Postal, 31, Ilha Solteira/SP-
Descrição: dc.descriptionDepto. de Zootecnia UNESP/FE, Cx. P. 31, Ilha Solteira/SP-
Descrição: dc.descriptionDepto de Cie. do Solo e Eng. Rural UNESP/FE-
Descrição: dc.descriptionAluno de Mestrado em Zootecnia UNESP/FE, Cx. Postal, 31, Ilha Solteira/SP-
Formato: dc.format1367-1375-
Idioma: dc.languagept_BR-
Relação: dc.relationRevista Brasileira de Zootecnia-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectCitric pulp-
Palavras-chave: dc.subjectDigestibility-
Palavras-chave: dc.subjectIntake-
Título: dc.titleEfeito de Aditivos no Valor Nutritivo de Silagens feitas com Subproduto da Extração do Palmito de Pupunha (Bactris gasipaes H.B.K.)-
Título: dc.titleEffect of Additives on Nutritive Value of Silages Based on Palm Cabbage Production By-products from Pupunha (Bactris gasipaes)-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.