Correção da acidez do solo e desenvolvimento do sistema radicular do amendoim em função da calagem

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual de Ponta Grossa (UEPG)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorCaires, Eduardo Fávero-
Autor(es): dc.creatorRosolem, Ciro Antonio-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T15:29:58Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T15:29:58Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-28-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-28-
Data de envio: dc.date.issued1998-12-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/224329-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/224329-
Descrição: dc.descriptionTo study the effects of liming on soil acidity and root growth of peanut, a field experiment was carried out, in Botucatu, State of São Paulo, Brazil. Two peanut cultivars (Tatu and Tupã), grown in four rates of lime (0, 4, 6 and 8 t/ha) were studied in a Dark Red Latosol (Haplortox) on a split-plot experiment with three replications. Liming decreased soil acidity and increased calcium and magnesium contents up to 40 cm depth. These effects were observed three months after liming and lasted at least sixteen months. Soil acidity parameters were related to peanut root density, in the plant rows, in the 0-20 cm soil layer. Root density was best related to calcium concentration in the soil, irrespective of cultivars. The highest root density occurred in the 0-20 cm soil layer. Liming increased calcium uptake by peanut, and highest absorption was observed when calcium reached in the soil 25.3 mmolc /dm3, in the 0-20 cm layer, and 8.9 mmolc /dm3, in the 20-40 cm layer. Calcium uptake was similar to two cultivars.-
Descrição: dc.descriptionDepto. Cie. do Solo Engenharia A. UEPG, Caixa Postal 992/3, 84010-330 Ponta Grossa (PR)-
Descrição: dc.descriptionDepto. de Agric. e Melhoramento Veg. FCA - UNESP, Caixa Postal 237, 18603-970 Botucatu (SP)-
Descrição: dc.descriptionDepto. de Agric. e Melhoramento Veg. FCA - UNESP, Caixa Postal 237, 18603-970 Botucatu (SP)-
Formato: dc.format175-184-
Idioma: dc.languagept_BR-
Relação: dc.relationBragantia-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectAcidity-
Palavras-chave: dc.subjectCalcium-
Palavras-chave: dc.subjectLiming-
Palavras-chave: dc.subjectPeanuts-
Palavras-chave: dc.subjectRoot system-
Palavras-chave: dc.subjectSubsoil-
Título: dc.titleCorreção da acidez do solo e desenvolvimento do sistema radicular do amendoim em função da calagem-
Título: dc.titleLime effects in soil acidity and root growth of peanut-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.