Non-destructive determination of color, titratable acidity, and dry matter in intact tomatoes using a portable Vis-NIR spectrometer

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Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de Goiás (UFG)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorArruda de Brito, Annelisa-
Autor(es): dc.creatorCampos, Fernanda-
Autor(es): dc.creatordos Reis Nascimento, Abadia-
Autor(es): dc.creatorDamiani, Clarissa-
Autor(es): dc.creatorAlves da Silva, Flávio-
Autor(es): dc.creatorde Almeida Teixeira, Gustavo Henrique-
Autor(es): dc.creatorCunha Júnior, Luis Carlos-
Data de aceite: dc.date.accessioned2025-08-21T17:55:27Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2025-08-21T17:55:27Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-28-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-28-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2021.104288-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/223058-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/223058-
Descrição: dc.descriptionFruit color and chemical composition, particularly dry matter and titratable acidity (TA), are important tomato-quality parameters for consumers. Therefore, a single test allowing for the evaluation of these parameters simultaneously would improve the efficiency of this analysis. Vis-NIR spectroscopy has been used to identify many compounds in fruits and vegetables, therefore, here, a portable Vis-NIR spectrometer was used to collect the spectra of fresh tomatoes produced from November 2018 to November 2019, in five tomato cropping regions in Brazil, namely, Goiás, Bahia, Santa Catarina, Minas Gerais, and São Paulo states. Calibration and prediction models were developed using the 396–1,131 nm spectral region, through principal component analysis (PCA), and partial least square regression (PLS). Strong prediction results (root mean square of error prediction, RMSEP; coefficient of prediction, Rp²; and standard deviation ratio, SDR) were obtained for the color parameter a*, representing red (RMSEP = 2.89, Rp² = 0.94, SDR = 4.11), and the amount of dry matter (RMSEP = 0.46 %; Rp² = 0.59 % SDR = 1.92). However, poor prediction results were obtained for titratable acidity (RMSEP = 0.07 %; SDR = 1.15). These findings indicate that color (a*) and dry matter of intact tomatoes may be predicted using a portable Vis-NIR spectrometer.-
Descrição: dc.descriptionMinistério da Ciência, Tecnologia, Inovações e Comunicações-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal de Goiás Escola de Agronomia Programa de Pós-Graduação em Agronomia Universidade Federal de Goiás Rodovia Goiânia-Nova Veneza, Km 0 s/n Campus - Samambaia-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal de Goiás Escola de Agronomia Universidade Federal de Goiás Rodovia Goiânia-Nova Veneza, Km 0 s/n Campus - Samambaia-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal de Goiás Escola de Agronomia Departamento de Horticultura Universidade Federal de Goiás Rodovia Goiânia-Nova Veneza, Km 0 s/n Campus - Samambaia-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal de Goiás Escola de Agronomia Departamento de Engenharia de Alimentos Universidade Federal de Goiás Rodovia Goiânia-Nova Veneza, Km 0 s/n Campus - Samambaia-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista (UNESP) Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias (FCAV), Campus de Jaboticabal, Via de Acesso Prof. Paulo Donato Castellane s/n. Jaboticabal-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista (UNESP) Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias (FCAV), Campus de Jaboticabal, Via de Acesso Prof. Paulo Donato Castellane s/n. Jaboticabal-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationJournal of Food Composition and Analysis-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectChemometrics-
Palavras-chave: dc.subjectPartial least square-
Palavras-chave: dc.subjectPortable Vis-Nir-
Palavras-chave: dc.subjectPrincipal component analysis-
Palavras-chave: dc.subjectQuality food-
Título: dc.titleNon-destructive determination of color, titratable acidity, and dry matter in intact tomatoes using a portable Vis-NIR spectrometer-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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