Atenção: Todas as denúncias são sigilosas e sua identidade será preservada.
Os campos nome e e-mail são de preenchimento opcional
Metadados | Descrição | Idioma |
---|---|---|
Autor(es): dc.contributor | Universidade Federal de Sergipe (UFS) | - |
Autor(es): dc.contributor | Universidade Estadual Paulista (UNESP) | - |
Autor(es): dc.creator | Boeira, Caroline Pagnossim | - |
Autor(es): dc.creator | Alves, Jamila dos Santos | - |
Autor(es): dc.creator | Flores, Déborah Cristina Barcelos | - |
Autor(es): dc.creator | de Moura, Márcia Regina [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | Melo, Pamela Thais Sousa [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | da Rosa, Claudia Severo | - |
Data de aceite: dc.date.accessioned | 2022-08-04T22:10:22Z | - |
Data de disponibilização: dc.date.available | 2022-08-04T22:10:22Z | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2022-04-28 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2022-04-28 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2021-09-01 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://dx.doi.org/10.1111/jfpp.15721 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://hdl.handle.net/11449/221951 | - |
Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/11449/221951 | - |
Descrição: dc.description | A bioactive film based on gelatin and corn starch with corn stigma extract (CSE) was developed for application to protect the quality of chilled beef. The physical and functional properties of the films were evaluated. It was found that the incorporation of CSE did not affect the thickness and moisture of the films, but reduced the solubility in water. The opacity of the active films was slightly higher than that of the control film. The incorporation of the CSE extract in the films considerably increased the bioactive and antioxidant properties. The application of CSE reduced lipid oxidation by 60% compared with the control (without additive). It is important to emphasize that the pH values remained low until the 7th day of shelf life. The active film also showed antimicrobial activity against mesophilic and psychrotrophic bacteria. The overall results emphasized the potential use of bioactive compounds from the CSE for the production of films intended for food packaging. Practical applications: This study proved the antioxidant and antimicrobial action of corn stigma extract (CSE) incorporated in films to package refrigerated beef. The CSE demonstrated a strong antioxidant action, reducing lipid oxidation by 60% compared with the control, decreasing the count of mesophilic and psychrotrophic bacteria. The compiled results confirm that the active film containing CSE extract can be used as an alternative packaging. | - |
Descrição: dc.description | Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES) | - |
Descrição: dc.description | Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP) | - |
Descrição: dc.description | Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq) | - |
Descrição: dc.description | Department of Food Science and Technology Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) | - |
Descrição: dc.description | Department of Physics and Chemistry Universidade Estadual Paulista (UNESP) | - |
Descrição: dc.description | Department of Physics and Chemistry Universidade Estadual Paulista (UNESP) | - |
Descrição: dc.description | CAPES: 001 | - |
Descrição: dc.description | FAPESP: 2013/07296-2 | - |
Descrição: dc.description | FAPESP: 2019/06170 | - |
Descrição: dc.description | CNPq: 312530/2018-8 | - |
Idioma: dc.language | en | - |
Relação: dc.relation | Journal of Food Processing and Preservation | - |
???dc.source???: dc.source | Scopus | - |
Título: dc.title | Antioxidant and antimicrobial effect of an innovative active film containing corn stigma residue extract for refrigerated meat conservation | - |
Tipo de arquivo: dc.type | livro digital | - |
Aparece nas coleções: | Repositório Institucional - Unesp |
O Portal eduCAPES é oferecido ao usuário, condicionado à aceitação dos termos, condições e avisos contidos aqui e sem modificações. A CAPES poderá modificar o conteúdo ou formato deste site ou acabar com a sua operação ou suas ferramentas a seu critério único e sem aviso prévio. Ao acessar este portal, você, usuário pessoa física ou jurídica, se declara compreender e aceitar as condições aqui estabelecidas, da seguinte forma: