Atenção: Todas as denúncias são sigilosas e sua identidade será preservada.
Os campos nome e e-mail são de preenchimento opcional
Metadados | Descrição | Idioma |
---|---|---|
Autor(es): dc.contributor | Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC) | - |
Autor(es): dc.contributor | Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA) | - |
Autor(es): dc.contributor | Agricultural Research and Rural Extension Company of Santa Catarina (Epagri) | - |
Autor(es): dc.contributor | Federal University of Santa Maria | - |
Autor(es): dc.contributor | Science and Technology Farroupilha | - |
Autor(es): dc.contributor | Universidade Estadual Paulista (UNESP) | - |
Autor(es): dc.creator | Trapp, Talita | - |
Autor(es): dc.creator | Inácio, Caio de Teves | - |
Autor(es): dc.creator | Ciotta, Marlise Nara | - |
Autor(es): dc.creator | Hindersmann, Jacson | - |
Autor(es): dc.creator | Lima, Andria Paula | - |
Autor(es): dc.creator | dos Santos, Thiago Stacowski | - |
Autor(es): dc.creator | Ferreira, Guilherme Wilbert | - |
Autor(es): dc.creator | Morais, Gildean Portela | - |
Autor(es): dc.creator | de Conti, Lessandro | - |
Autor(es): dc.creator | Comin, Jucinei José | - |
Autor(es): dc.creator | Loss, Arcângelo | - |
Autor(es): dc.creator | Giacomini, Sandro José | - |
Autor(es): dc.creator | Lourenzi, Cledimar Rogério | - |
Autor(es): dc.creator | Rozane, Danilo Eduardo [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | Brunetto, Gustavo | - |
Data de aceite: dc.date.accessioned | 2022-08-04T22:09:51Z | - |
Data de disponibilização: dc.date.available | 2022-08-04T22:09:51Z | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2022-04-28 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2022-04-28 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2022-01-14 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://dx.doi.org/10.1002/jsfa.11362 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://hdl.handle.net/11449/221802 | - |
Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/11449/221802 | - |
Descrição: dc.description | BACKGROUND: The natural abundance of stable isotope 15N (δ15N) in production systems has emerged as an alternative to distinguish organic products from conventional ones. This study evaluated the use of δ15N values recorded for nitrogen fertilizers, soil and plant tissue in order to set the differences between organic and conventional agricultural production systems applied to rice, potatoes, apple and banana crops. RESULTS: Values of δ15N recorded for N sources ranged from +5.58‰ to +18.27‰ and from −3.55‰ to +3.19‰ in organic and synthetic fertilizers, respectively. Values recorded for δ15N in food from organic rice, potatoes and banana farms were higher than values recorded for δ15N in conventional farms; the same was observed for values recorded for δ15N in leaves from the four crops. CONCLUSION: Results have allowed for differentiation between production systems due to values of δ15N recorded in leaves of all crops and food, for rice, potatoes and banana trees. © 2021 Society of Chemical Industry. | - |
Descrição: dc.description | Fundação de Amparo à Pesquisa e Inovação do Estado de Santa Catarina | - |
Descrição: dc.description | Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado do Rio Grande do Sul | - |
Descrição: dc.description | Rural Engineering Department Center of Agrarian Sciences Federal University of Santa Catarina | - |
Descrição: dc.description | Embrapa Soils National Research Center of Soils Brazilian Agricultural Research Corporation (Embrapa) | - |
Descrição: dc.description | Experimental Station of Lages Agricultural Research and Rural Extension Company of Santa Catarina (Epagri) | - |
Descrição: dc.description | Soil Science Department Federal University of Santa Maria | - |
Descrição: dc.description | Santo Augusto Campus Federal Institute of Education Science and Technology Farroupilha | - |
Descrição: dc.description | Fruticulture Department Paulista State University | - |
Descrição: dc.description | Fruticulture Department Paulista State University | - |
Descrição: dc.description | Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado do Rio Grande do Sul: ARD-04/2019 Project - 19/2551-0001310-8 | - |
Formato: dc.format | 330-340 | - |
Idioma: dc.language | en | - |
Relação: dc.relation | Journal of the Science of Food and Agriculture | - |
???dc.source???: dc.source | Scopus | - |
Palavras-chave: dc.subject | apple trees | - |
Palavras-chave: dc.subject | banana trees | - |
Palavras-chave: dc.subject | organic and conventional systems | - |
Palavras-chave: dc.subject | potatoes | - |
Palavras-chave: dc.subject | rice | - |
Palavras-chave: dc.subject | δ15N | - |
Título: dc.title | Natural abundance analysis of the role played by 15N as indicator for the certification of organic-system deriving food | - |
Tipo de arquivo: dc.type | livro digital | - |
Aparece nas coleções: | Repositório Institucional - Unesp |
O Portal eduCAPES é oferecido ao usuário, condicionado à aceitação dos termos, condições e avisos contidos aqui e sem modificações. A CAPES poderá modificar o conteúdo ou formato deste site ou acabar com a sua operação ou suas ferramentas a seu critério único e sem aviso prévio. Ao acessar este portal, você, usuário pessoa física ou jurídica, se declara compreender e aceitar as condições aqui estabelecidas, da seguinte forma: