Genetic parameters and gain from selection in sweet potato genotypes with high beta-carotene content

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MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.contributorInternational Potato Center-
Autor(es): dc.creatorOtoboni, Maria Eduarda Facioli [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorde Oliveira, Darllan Junior Luiz Santos Ferreira [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorVargas, Pablo Forlan [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorPavan, Bruno Ettore [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorAndrade, Maria Isabel-
Data de aceite: dc.date.accessioned2022-08-04T22:08:52Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2022-08-04T22:08:52Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-28-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-28-
Data de envio: dc.date.issued2019-12-31-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/198470332020v20n3a42-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/221541-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/221541-
Descrição: dc.descriptionEstimating genetic parameters is an essential procedure to define strategies for breeding and selection of higher yielding genotypes. The use of a selection index can assist in decision making by combining the high yield trait with other desirable traits. The objective of this study was to verify the possibility of gains from selection in a sweet potato population to select potentially promising genotypes. The experiment was conducted in a randomized block design, with three plants per plot and two replications, consisting of 255 sweet potato genotypes and a commercial cultivar (256 treatments). The data were analyzed through REML/BLUP. Genetic gains were evaluated using selection indexes based on the rank sun. The plant population tested showed high genetic variability; 81.25% of the traits had genotypic coefficients of variation above 20%, which indicates conditions favorable to selection with considerable genetic advances. CERAT31-01, CERAT21-02, and CERAT51-30 can be recommended as the most promising genotypes.-
Descrição: dc.descriptionCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista-
Descrição: dc.descriptionFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Departa-mento de Fitotecnia Tecnologia de Alimentos e Sócio Economia, Rua Monção, Zona Norte-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista, Via de Acesso Professor Paulo Donato Castelane Castellane, Vila Industrial-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista, Avenida Nelson Brihi Badur, Vila Tupy-
Descrição: dc.descriptionInternational Potato Center, Avenida FPLM-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista Departa-mento de Fitotecnia Tecnologia de Alimentos e Sócio Economia, Rua Monção, Zona Norte-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista, Via de Acesso Professor Paulo Donato Castelane Castellane, Vila Industrial-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista, Avenida Nelson Brihi Badur, Vila Tupy-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2017 / 08032-0-
Formato: dc.format1-9-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationCrop Breeding and Applied Biotechnology-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectGenetic variability-
Palavras-chave: dc.subjectIpomoea batata-
Palavras-chave: dc.subjectProvitamin A-
Título: dc.titleGenetic parameters and gain from selection in sweet potato genotypes with high beta-carotene content-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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