Biodisponibilidade de fontes orgânicas e inorgânicas de zinco em ovinos

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MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade de São Paulo (USP)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorVilela, F. G.-
Autor(es): dc.creatorZanetti, M. A.-
Autor(es): dc.creatorNetto, A. Saran-
Autor(es): dc.creatorJunior, J.E. Freitas [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorYoshikawa, C. Y.C.-
Data de aceite: dc.date.accessioned2022-08-04T22:02:28Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2022-08-04T22:02:28Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-28-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-28-
Data de envio: dc.date.issued2011-04-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/S0102-09352011000200024-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/219682-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/219682-
Descrição: dc.descriptionThis research was done to compare the effects of different zinc sources and doses in the Santa Ines sheep diet. Forty lambs at weaning, with 18,4kg BW were randomly allotted and fed 10 treatments: 1- base diet without zinc supplementation; 2- base diet + 200mg Zn/kg of DM as zinc oxide; 3- base diet + 400mg Zn/kg of DM as zinc oxide; 4- base diet + 600mg Zn/kg of DM as zinc oxide; 5- base diet + 200mg Zn/kg of DM as amino acid zinc; 6- base diet + 400mg Zn/kg of DM as amino acid zinc; 7- base diet + 600mg Zn/kg of DM as amino acid zinc; 8- base diet + 200mg Zn/kg of DM as proteinato zinc; 9- base diet + 400mg Zn/kg of DM as proteinato zinc; 10- base diet + 600mg Zn/kg of DM as proteinato zinc. The animals were weighed and sampled for blood zinc analysis, phosphatase alkaline analysis and immunoglobulins G and M analysis. At the end of the experiment liver samples were collected to study the zinc hepatic levels. There was no difference in phosphatase alkaline levels, hepatic zinc levels and weight gain (P>0,05) but differences (P<0,05) in plasmatic zinc levels and in IgG and IgM levels were observed. Based on liver tissue uptake, estimates of the zinc bioavailability, through the regression equations showed that the organic and inorganic sources of zinc did not differ.-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Nutriçao e Produção Animal FMVZ/USP, Av. Duque de Caxias Norte 225, 13635-900 - Pirassununga, SP-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Zootecnia FZEA/USP-
Descrição: dc.descriptionAluna de pós-graduação FZEA/USP-
Descrição: dc.descriptionAluno de pós-graduação Universidade Estadual Júlio de Mesquita UNESP, Jaboticabal, SP-
Descrição: dc.descriptionAluno de pós-graduação Universidade Estadual Júlio de Mesquita UNESP, Jaboticabal, SP-
Formato: dc.format448-455-
Idioma: dc.languagept_BR-
Relação: dc.relationArquivo Brasileiro de Medicina Veterinaria e Zootecnia-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectBioavailability-
Palavras-chave: dc.subjectLamb-
Palavras-chave: dc.subjectMinerals-
Palavras-chave: dc.subjectZinc-
Título: dc.titleBiodisponibilidade de fontes orgânicas e inorgânicas de zinco em ovinos-
Título: dc.titleBioavailability of organic and inorganic zinc sources in sheep-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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