Atenção: Todas as denúncias são sigilosas e sua identidade será preservada.
Os campos nome e e-mail são de preenchimento opcional
Metadados | Descrição | Idioma |
---|---|---|
Autor(es): dc.contributor | Instituto de Zootecnia | - |
Autor(es): dc.contributor | Universidade de São Paulo (USP) | - |
Autor(es): dc.contributor | Universidade Estadual Paulista (UNESP) | - |
Autor(es): dc.creator | Alleoni, Guilherme Fernando | - |
Autor(es): dc.creator | Leme, Paulo Roberto | - |
Autor(es): dc.creator | Boin, Celso | - |
Autor(es): dc.creator | Nardon, Romeu Fernandas | - |
Autor(es): dc.creator | De Abreu Demarchi, Joao Jose Assumpcao | - |
Autor(es): dc.creator | De Figueiredo Vieira, Paulo [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | Tedeschi, Luiz Orlindo | - |
Data de aceite: dc.date.accessioned | 2022-08-04T22:01:17Z | - |
Data de disponibilização: dc.date.available | 2022-08-04T22:01:17Z | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2022-04-28 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2022-04-28 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 1997-03-01 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://hdl.handle.net/11449/219293 | - |
Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/11449/219293 | - |
Descrição: dc.description | The objective of this study was to establish equations to estimate the empty body chemical composition of Nellore steers using the following indirect techniques: 1) physical composition of the 9-10-11th rib cut; 2) physical composition of the 10th rib cut; and 3) chemical composition of the 10th rib cut. Thirty-one Nellore steers with weights ranging from 245 to 489 kg and ages from 20 to 29.7 months at slaughter were utilized. The empty body chemical composition was established through samples collected after grinding all animal tissues. The equations using the percentage of dissectable fat in the 9-10-11th rib cut showed a high precision for estimating the percentage of water (r2 = 0.91; Syx = 1.168) and ether extract (r2 = 0.94; Syx = 1.298) of the empty body; the same was observed when the percentage of dissectable fat in the 10th rib cut was used (r2 = 0.82 and 0.85; Syx = 1.658 and 1.942, respectively, for water and ether extract). The equations using the percentage of ether extract in the 10th rib cut showed a high precision for estimating the percentage of water (r2 = 0.89; Syx = 1.311) and the ether extract (r2 = 0.89; Syx = 1.730) of the empty body, but there was no advantage over the physical composition of the 9-10-11th and 10th rib cut. Multiple regressions using carcass weight and the percentage of bones and kilograms of lean, fat, and bones dissectable in the 10th rib cut improved the coefficients of determination for water and ether extract to 0.87 and 0.91. The equations to estimate the percentages of protein and ash showed a low precision, indicating that those techniques are not recommended to estimate these components in the empty body of Nellore steers. | - |
Descrição: dc.description | Instituto de Zootecnia, Nova Odessa, SP | - |
Descrição: dc.description | ESALQ USP, Piracicaba, SP | - |
Descrição: dc.description | FCAV UNESP, 14870-000 - Jaboticabal, SP | - |
Descrição: dc.description | Departamento de Zootecnia ESALQ/USP, Piracicaba | - |
Descrição: dc.description | FCAV UNESP, 14870-000 - Jaboticabal, SP | - |
Formato: dc.format | 382-390 | - |
Idioma: dc.language | pt_BR | - |
Relação: dc.relation | Revista Brasileira de Zootecnia | - |
???dc.source???: dc.source | Scopus | - |
Palavras-chave: dc.subject | Body composition | - |
Palavras-chave: dc.subject | Nellore steers | - |
Palavras-chave: dc.subject | Predictors | - |
Palavras-chave: dc.subject | Rib cuts | - |
Título: dc.title | Avaliação da composição química e física dos cortes da costela para estimar a composição química corporal de novilhos Nelore | - |
Título: dc.title | Evaluation of the physical and chemical composition of rib cuts as predictors of body composition of Nellore steers | - |
Aparece nas coleções: | Repositório Institucional - Unesp |
O Portal eduCAPES é oferecido ao usuário, condicionado à aceitação dos termos, condições e avisos contidos aqui e sem modificações. A CAPES poderá modificar o conteúdo ou formato deste site ou acabar com a sua operação ou suas ferramentas a seu critério único e sem aviso prévio. Ao acessar este portal, você, usuário pessoa física ou jurídica, se declara compreender e aceitar as condições aqui estabelecidas, da seguinte forma: