Pediocin PA-1 production by Pediococcus pentosaceus ET34 using non-detoxified hemicellulose hydrolysate obtained from hydrothermal pretreatment of sugarcane bagasse

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MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade de São Paulo (USP)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de Santa Catarina (UFSC)-
Autor(es): dc.contributorHandong Global Univ-
Autor(es): dc.contributorUniv Cent Venezuela-
Autor(es): dc.contributorTeagasc Food Res Ctr-
Autor(es): dc.contributorUniv Coll Cork-
Autor(es): dc.contributorGenoa Univ-
Autor(es): dc.contributorNatl Res Ctr Energy & Mat CNPEM-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (UNESP)-
Autor(es): dc.creatorKuniyoshi, Tais Mayumi-
Autor(es): dc.creatorNobrega Mendonca, Carlos Miguel-
Autor(es): dc.creatorVieira, Viviane Borges-
Autor(es): dc.creatorRobl, Diogo-
Autor(es): dc.creatorGombossy de Melo Franco, Bernadette Dora-
Autor(es): dc.creatorTodorov, Svetoslav Dimitrov-
Autor(es): dc.creatorTome, Elisabetta-
Autor(es): dc.creatorO'Connor, Paula Mary-
Autor(es): dc.creatorConverti, Attilio-
Autor(es): dc.creatorAraujo, Welington Luiz-
Autor(es): dc.creatorSilva Palmeiras Vasconcellos, Livia Paula-
Autor(es): dc.creatorVarani, Alessandro de Mello [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorCotter, Paul David-
Autor(es): dc.creatorRabelo, Sarita Candida [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorSouza Oliveira, Ricardo Pinheiro de-
Data de aceite: dc.date.accessioned2022-08-04T21:58:45Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2022-08-04T21:58:45Z-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-28-
Data de envio: dc.date.issued2022-04-28-
Data de envio: dc.date.issued2021-08-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1016/j.biortech.2021.125565-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/218647-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/218647-
Descrição: dc.descriptionListeria monocytogenes is one of the foodborne pathogens of most concern for food safety. To limit its presence in foods, bacteriocins have been proposed as natural bio-preservatives. Herein, a bacteriocin was produced on hemicellulose hydrolysate of sugarcane bagasse by Pediococcus pentosaceous ET34, whose genome sequencing revealed an operon with 100% similarity to that of pediocin PA-1. ET34 grown on hydrolysate-containing medium led to an increase in the expression of PA-1 genes and a non-optimized purification step sequence resulted in a yield of 0.8 mg & sdot;L-1 of pure pediocin (purity > 95%). Culture conditions were optimized according to a central composite design using temperature and hydrolysate % as independent variables and validated in 3-L Erlenmeyers. Finally, a process for scaled-up implementation by sugar-ethanol industry was proposed, considering green chemistry and biorefinery concepts. This work stands up as an approach addressing a future proper sugarcane bagasse valorisation for pediocin production. <comment>Superscript/Subscript Available</comment-
Descrição: dc.descriptionFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)-
Descrição: dc.descriptionConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
Descrição: dc.descriptionCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)-
Descrição: dc.descriptionUniv Sao Paulo, Sch Pharmaceut Sci, Dept Biochem & Pharmaceut Technol, BR-05508000 Sao Paulo, Brazil-
Descrição: dc.descriptionFed Univ Santa Catarina UFSC, Dept Microbiol Immunol & Parasitol, BR-88040900 Florianopolis, SC, Brazil-
Descrição: dc.descriptionUniv Sao Paulo, FoRC Food Res Ctr, Sch Pharmaceut Sci, Food & Expt Nutr Dept, BR-05508000 Sao Paulo, Brazil-
Descrição: dc.descriptionUniv Sao Paulo, Sch Pharmaceut Sci, Food & Expt Nutr Dept, BR-05508000 Sao Paulo, Brazil-
Descrição: dc.descriptionHandong Global Univ, ProBacLab, Adv Convergence, Gyeongbuk 37554, South Korea-
Descrição: dc.descriptionUniv Cent Venezuela, Inst Ciencias & Tecnol Alimentos, Escuela Biol, Apartado 47-097, Caracas 1041, Venezuela-
Descrição: dc.descriptionTeagasc Food Res Ctr, Food Biosci Dept, Moorepk, Cork T12 YN60, Ireland-
Descrição: dc.descriptionUniv Coll Cork, APC Microbiome Ireland, Cork T12 YT20, Ireland-
Descrição: dc.descriptionGenoa Univ, Dept Civil Chem & Environm Engn, I-16145 Genoa, Italy-
Descrição: dc.descriptionUniv Sao Paulo, Microbiol Dept, Biomed Sci Inst, BR-05508900 Sao Paulo, Brazil-
Descrição: dc.descriptionNatl Res Ctr Energy & Mat CNPEM, Brazilian Biorenewables Natl Lab LNBR, Campinas, Brazil-
Descrição: dc.descriptionSao Paulo State Univ, Fac Ciencias Agr & Vet, Sch Agr & Vet Sci, Dept Technol, BR-14884000 Jaboticabal, SP, Brazil-
Descrição: dc.descriptionUniv Coll Cork, Sch Microbiol, Cork T12 YT20, Ireland-
Descrição: dc.descriptionSao Paulo State Univ, Coll Agr Sci, Dept Bioproc & Biotechnol, BR-18610034 Sao Paulo, Brazil-
Descrição: dc.descriptionSao Paulo State Univ, Fac Ciencias Agr & Vet, Sch Agr & Vet Sci, Dept Technol, BR-14884000 Jaboticabal, SP, Brazil-
Descrição: dc.descriptionSao Paulo State Univ, Coll Agr Sci, Dept Bioproc & Biotechnol, BR-18610034 Sao Paulo, Brazil-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2013/07914-8-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2015/24777-0-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2018/04385-8-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2018/25511-1-
Descrição: dc.descriptionCAPES: 001-
Formato: dc.format12-
Idioma: dc.languageen-
Publicador: dc.publisherElsevier B.V.-
Relação: dc.relationApplied Geochemistry-
???dc.source???: dc.sourceWeb of Science-
Palavras-chave: dc.subjectSugarcane bagasse-
Palavras-chave: dc.subjectBacteriocin-
Palavras-chave: dc.subjectHemicellulose hydrolysate-
Palavras-chave: dc.subject< em > Pediococcus pentosaceus <-
Palavras-chave: dc.subjectem >-
Título: dc.titlePediocin PA-1 production by Pediococcus pentosaceus ET34 using non-detoxified hemicellulose hydrolysate obtained from hydrothermal pretreatment of sugarcane bagasse-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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