The antibacterial activity of propolis produced by Apis mellifera L. and Brazilian stingless bees

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Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (Unesp)-
Autor(es): dc.creatorFernandes Jr., A. [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorLeomil, L. [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorFernandes, A.a.h. [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorSforcin, J.m. [UNESP]-
Data de aceite: dc.date.accessioned2022-02-22T01:13:04Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2022-02-22T01:13:04Z-
Data de envio: dc.date.issued2021-07-14-
Data de envio: dc.date.issued2021-07-14-
Data de envio: dc.date.issued2001-12-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1590/S0104-79302001000200003-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/212344-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/212344-
Descrição: dc.descriptionThis study investigated the antibacterial activity of propolis produced by A. mellifera and Brazilian stingless bees, called meliponíneos. Susceptibility tests to ethanolic extracts of propolis (EEP) were performed using bacterial strains (Staphylococcus aureus, Enterococcus sp, and Escherichia coli) isolated from human infections. Dilution of EEP in agar (%v/v) was used for determination of minimal inhibitory concentration (MIC). The stingless bee species (and common names) were: Nannotrigona testaceicornis (Iraí), Tetragonisca angustula (Jataí), Trigona spinipes (Arapuá), Scaptotrigona sp (Tiúba), Partamona sp (Cupira), Melipona scutellaris (Uruçu), Melipona sp (Manduri), and Melipona mandaçaia (Mandaçaia). EEP inhibitory efficiencies according to bacterial strains were: S. aureus - Cupira > Manduri = A. mellifera > Uruçu > Mandaçaia > Iraí > Tiúba > Jataí > Arapuá = Ethanol; Enterococcus sp - Cupira > Manduri > A. mellifera > Mandaçaia > Uruçu > Tiúba > Jataí > Arapuá = Ethanol; E. coli - Manduri > Jataí > Ethanol > A. mellifera > Uruçu > Cupira > Iraí. Propolis produced by Cupira and Manduri bees showed higher antibacterial activity than A. mellifera.-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista, Institute of Biosciences of Botucatu-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista, Department of Microbiology and Immunology-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista, Institute of Biosciences of Botucatu-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista, Department of Microbiology and Immunology-
Formato: dc.format173-182-
Idioma: dc.languageen-
Publicador: dc.publisherCentro de Estudos de Venenos e Animais Peçonhentos - CEVAP, Universidade Estadual Paulista - UNESP-
Relação: dc.relationJournal of Venomous Animals and Toxins-
Direitos: dc.rightsAcesso aberto-
???dc.source???: dc.sourceSciELO-
Palavras-chave: dc.subjectEthanolic extract of propolis-
Palavras-chave: dc.subjectApis mellifera-
Palavras-chave: dc.subjectBrazilian stingless bees-
Palavras-chave: dc.subjectS. aureus-
Palavras-chave: dc.subjectE. coli-
Palavras-chave: dc.subjectEnterococcus sp-
Título: dc.titleThe antibacterial activity of propolis produced by Apis mellifera L. and Brazilian stingless bees-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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