Chromatography-Independent Fractionation and Newly Identified Molecular Features of the Adzuki Bean (Vigna angularis Willd.) beta-vignin Protein

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MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal da Bahia (UFBA)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (Unesp)-
Autor(es): dc.contributorUniv Milan-
Autor(es): dc.creatorPhiladelpho, Biane-
Autor(es): dc.creatorSouza, Victoria-
Autor(es): dc.creatorSouza, Fabiani-
Autor(es): dc.creatorSantos, Johnnie-
Autor(es): dc.creatorBatista, Fabiana-
Autor(es): dc.creatorSilva, Mariana [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorCapraro, Jessica-
Autor(es): dc.creatorDe Benedetti, Stefano-
Autor(es): dc.creatorHeinzl, Giuditta C.-
Autor(es): dc.creatorCilli, Eduardo [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorScarafoni, Alessio-
Autor(es): dc.creatorMagni, Chiara-
Autor(es): dc.creatorFerreira, Ederlan-
Data de aceite: dc.date.accessioned2022-02-22T01:07:26Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2022-02-22T01:07:26Z-
Data de envio: dc.date.issued2021-06-26-
Data de envio: dc.date.issued2021-06-26-
Data de envio: dc.date.issued2021-03-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.3390/ijms22063018-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/210774-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/210774-
Descrição: dc.descriptionAdzuki seed beta-vignin, a vicilin-like globulin, has proven to exert various health-promoting biological activities, notably in cardiovascular health. A simple scalable enrichment procedure of this protein for further nutritional and functional studies is crucial. In this study, a simplified chromatography-independent protein fractionation procedure has been optimized and described. The electrophoretic analysis showed a high degree of homogeneity of beta-vignin isolate. Furthermore, the molecular features of the purified protein were investigated. The adzuki bean beta-vignin was found to have a native size of 146 kDa, and the molecular weight determined was consistent with a trimeric structure. These were identified in two main polypeptide chains (masses of 56-54 kDa) that are glycosylated polypeptides with metal binding capacity, and one minor polypeptide chain with a mass 37 kDa, wherein these features are absent. The in vitro analysis showed a high degree of digestibility of the protein (92%) and potential anti-inflammatory capacity. The results lay the basis not only for further investigation of the health-promoting properties of the adzuki bean beta-vignin protein, but also for a possible application as nutraceutical molecule.-
Descrição: dc.descriptionConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
Descrição: dc.descriptionFundacao de Amparo a Pesquisa do Estado da Bahia (FAPESB)-
Descrição: dc.descriptionUniversita degli Studi di Milano (Assegno di Ricerca tipo A)-
Descrição: dc.descriptionUniv Fed Bahia, Sch Pharm, Dept Bromatol Anal, BR-40170115 Salvador, BA, Brazil-
Descrição: dc.descriptionSao Paulo State Univ, Chem Inst, BR-14800900 Araraquara, SP, Brazil-
Descrição: dc.descriptionUniv Milan, Dept Food Environm & Nutrit Sci DeFENS, I-20133 Milan, Italy-
Descrição: dc.descriptionSao Paulo State Univ, Chem Inst, BR-14800900 Araraquara, SP, Brazil-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 426235/2016-9-
Descrição: dc.descriptionFundacao de Amparo a Pesquisa do Estado da Bahia (FAPESB): BOL0111/2020-
Descrição: dc.descriptionFundacao de Amparo a Pesquisa do Estado da Bahia (FAPESB): BOL0433/2016-
Descrição: dc.descriptionFundacao de Amparo a Pesquisa do Estado da Bahia (FAPESB): BOL0393/2016-
Descrição: dc.descriptionFundacao de Amparo a Pesquisa do Estado da Bahia (FAPESB): BOL1867/2018-
Descrição: dc.descriptionFundacao de Amparo a Pesquisa do Estado da Bahia (FAPESB): BOL2006/2019-
Descrição: dc.descriptionUniversita degli Studi di Milano (Assegno di Ricerca tipo A): 2018-RPDF-0048-
Formato: dc.format14-
Idioma: dc.languageen-
Publicador: dc.publisherMdpi-
Relação: dc.relationInternational Journal Of Molecular Sciences-
???dc.source???: dc.sourceWeb of Science-
Palavras-chave: dc.subjectprotein vicilin-type-
Palavras-chave: dc.subjectprotein fractionation-
Palavras-chave: dc.subjectbiological activities-
Palavras-chave: dc.subjectin vitro digestibility-
Palavras-chave: dc.subjectamino acid sequencing-
Palavras-chave: dc.subjectglycosylated polypeptides-
Palavras-chave: dc.subjectmetal binding capacity-
Título: dc.titleChromatography-Independent Fractionation and Newly Identified Molecular Features of the Adzuki Bean (Vigna angularis Willd.) beta-vignin Protein-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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