Atenção: Todas as denúncias são sigilosas e sua identidade será preservada.
Os campos nome e e-mail são de preenchimento opcional
Metadados | Descrição | Idioma |
---|---|---|
Autor(es): dc.contributor | Universidade Estadual Paulista (Unesp) | - |
Autor(es): dc.contributor | Sao Paulos Agcy Agribusiness Technol | - |
Autor(es): dc.contributor | Universidade Federal do Espírito Santo (UFES) | - |
Autor(es): dc.contributor | Universidade Estadual de Maringá (UEM) | - |
Autor(es): dc.contributor | Univ Fed Triangulo Mineiro | - |
Autor(es): dc.creator | Castro Filho, Edivilson Silva [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | Roma Junior, Luiz Carlos | - |
Autor(es): dc.creator | Bertocco Ezequiel, Jane Maria [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | Vieira Salles, Marcia Saladini | - |
Autor(es): dc.creator | Costa Almeida, Marco Tulio | - |
Autor(es): dc.creator | Perez, Henrique Leal | - |
Autor(es): dc.creator | Suguino, Eduardo | - |
Autor(es): dc.creator | Castello Branco van Cleef, Eric Haydt | - |
Data de aceite: dc.date.accessioned | 2022-02-22T01:06:04Z | - |
Data de disponibilização: dc.date.available | 2022-02-22T01:06:04Z | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2021-06-26 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2021-06-26 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2021-01-31 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://dx.doi.org/10.1016/j.livsci.2020.104349 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://hdl.handle.net/11449/210713 | - |
Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/11449/210713 | - |
Descrição: dc.description | The objective of this study was to evaluate the effects of thyme essential oil (TEO) supplementation, which has recognized antimicrobial and antioxidant activity, on feed intake, feeding behavior, ruminal fermentation and blood parameters of feedlot Nellore cattle, aiming to indicate the ideal TEO dose. Four ruminally-cannulated Nellore steers (500 +/- 44 kg body weight) were randomly assigned in a 4 x 4 Latin square design and received one of the following experimental treatments: CON = control, with no TEO (423 g thymol/kg DM); T2 = 2 mL/d of TEO; T4 = 4 mL/d of TEO; and T8 = 8 mL/d of TEO. Each experimental period lasted 21 d (14 d for adaptation and 7 d for data collection). Dry matter (DM) intake and digestibility were not affected by TEO infusion (P=0.11). Among feeding behavior variables, only standing still activity differed with TEO inclusion (Linear, P=0.03), with greater values observed when greater TEO doses were used. The in vitro total gas production was quadratically affected by TEO infusion (P=0.05). Ruminal pH tended to increase linearly from CON to T8 (P=0.09), while ammonia nitrogen concentrations tended to be quadratically affected (P=0.09). No TEO effect was observed for short-chain fatty acids (P=0.11). TEO also did not affected blood parameters evaluated in this trial (erythrogram, leucogram, metabolites and liver enzymes [P=0.11]). The TEO infusion of up to 8 mL/d did not promote deleterious effects on in vitro and in vivo nutritional and metabolic parameters of feedlot Nellore cattle. Further studies should be conducted to investigate the ideal TEO dose to improve beef cattle efficiency. | - |
Descrição: dc.description | Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP) | - |
Descrição: dc.description | Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES) | - |
Descrição: dc.description | Sao Paulo State Univ, Dept Anim Sci, BR-14884900 Jaboticabal, SP, Brazil | - |
Descrição: dc.description | Sao Paulos Agcy Agribusiness Technol, BR-14030670 Ribeirao Preto, SP, Brazil | - |
Descrição: dc.description | Univ Fed Espirito Santo, Dept Anim Sci, BR-64900000 Alegre, ES, Brazil | - |
Descrição: dc.description | Univ Estadual Maringa, Dept Anim Sci, BR-5790 Maringa, PR, Brazil | - |
Descrição: dc.description | Univ Fed Triangulo Mineiro, Dept Agron, BR-38280000 Iturama, MG, Brazil | - |
Descrição: dc.description | Sao Paulo State Univ, Dept Anim Sci, BR-14884900 Jaboticabal, SP, Brazil | - |
Descrição: dc.description | FAPESP: 2014/01212-4 | - |
Descrição: dc.description | CAPES: 001 | - |
Formato: dc.format | 7 | - |
Idioma: dc.language | en | - |
Publicador: dc.publisher | Elsevier B.V. | - |
Relação: dc.relation | Livestock Science | - |
???dc.source???: dc.source | Web of Science | - |
Palavras-chave: dc.subject | Additive | - |
Palavras-chave: dc.subject | Antimicrobial agent | - |
Palavras-chave: dc.subject | Phytotherapy | - |
Palavras-chave: dc.subject | Thyme | - |
Palavras-chave: dc.subject | Thymol | - |
Título: dc.title | Effect of thyme essential oil supplementation on feed intake, apparent digestibility, rumen fermentation, blood parameters and in vitro methane yield of Nellore cattle | - |
Tipo de arquivo: dc.type | livro digital | - |
Aparece nas coleções: | Repositório Institucional - Unesp |
O Portal eduCAPES é oferecido ao usuário, condicionado à aceitação dos termos, condições e avisos contidos aqui e sem modificações. A CAPES poderá modificar o conteúdo ou formato deste site ou acabar com a sua operação ou suas ferramentas a seu critério único e sem aviso prévio. Ao acessar este portal, você, usuário pessoa física ou jurídica, se declara compreender e aceitar as condições aqui estabelecidas, da seguinte forma: