Atenção: Todas as denúncias são sigilosas e sua identidade será preservada.
Os campos nome e e-mail são de preenchimento opcional
Metadados | Descrição | Idioma |
---|---|---|
Autor(es): dc.contributor | Universidade Estadual Paulista (Unesp) | - |
Autor(es): dc.contributor | Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA) | - |
Autor(es): dc.contributor | Universidade Federal do Paraná (UFPR) | - |
Autor(es): dc.contributor | Universidade Federal de São Carlos (UFSCar) | - |
Autor(es): dc.creator | Oldoni, Fernanda C.A. [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | Bernardo, Marcela P. | - |
Autor(es): dc.creator | Oliveira Filho, Josemar G. [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | de Aguiar, Aline C. | - |
Autor(es): dc.creator | Moreira, Francys K.V. | - |
Autor(es): dc.creator | Mattoso, Luiz H.C. | - |
Autor(es): dc.creator | Colnago, Luiz A. | - |
Autor(es): dc.creator | Ferreira, Marcos D. | - |
Data de aceite: dc.date.accessioned | 2022-02-22T00:50:33Z | - |
Data de disponibilização: dc.date.available | 2022-02-22T00:50:33Z | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2021-06-25 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2021-06-25 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2021-06-01 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2021.111339 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://hdl.handle.net/11449/207545 | - |
Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/11449/207545 | - |
Descrição: dc.description | Mangoes are usually wasted by consumers due to a physiological disorder known as Internal breakdown (IB). In this study, Palmer mangoes affected by IB were valorized by turning into edible films by continuous solution casting. The films were produced using mango pulps with different IB levels, being 0 (no IB), 2 (1/3–2/3 of IB-affected pulp) and 3 (more than 2/3 of IB-affected pulp), and pectin as a matrix former. The influence of IB level on the physicochemical composition of mango pulps was assessed by pH, soluble solid content, and fiber content analyses. Continuous casting allowed for high productivity of edible films with natural mango color attributes. The films obtained from mango pulps with the highest IB level displayed lowest thickness and water vapor permeability, and largest elongation and opacity, in addition to exhibiting a short composting time (10 days). The physical properties of mango edible films are influenced by the pulp physiochemical composition which changes with IB progression. | - |
Descrição: dc.description | Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES) | - |
Descrição: dc.description | Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP) | - |
Descrição: dc.description | Department of Food and Nutrition São Paulo State University (UNESP), Rod. Araraquara Jaú, Km 01 – S/n | - |
Descrição: dc.description | Brazilian Agricultural Research Corporation Embrapa Instrumentation, XV de Novembro Street, 1452 | - |
Descrição: dc.description | Department of Agronomy Federal University of Paraná (UFPR), Pioneiro Street, 2153 | - |
Descrição: dc.description | Department of Materials Engineering (DEMa) Federal University of São Carlos (UFSCar), Rod. Washington Luis, Km 235, 310 | - |
Descrição: dc.description | Department of Food and Nutrition São Paulo State University (UNESP), Rod. Araraquara Jaú, Km 01 – S/n | - |
Descrição: dc.description | FAPESP: 2018/07860–9 | - |
Descrição: dc.description | FAPESP: 2018/24612-9 | - |
Descrição: dc.description | FAPESP: 2019/13656-8 | - |
Idioma: dc.language | en | - |
Relação: dc.relation | LWT | - |
???dc.source???: dc.source | Scopus | - |
Palavras-chave: dc.subject | Biodegradable films | - |
Palavras-chave: dc.subject | Co-products | - |
Palavras-chave: dc.subject | Pectin | - |
Palavras-chave: dc.subject | Physiological disorder | - |
Palavras-chave: dc.subject | Sustainability | - |
Título: dc.title | Valorization of mangoes with internal breakdown through the production of edible films by continuous solution casting | - |
Tipo de arquivo: dc.type | livro digital | - |
Aparece nas coleções: | Repositório Institucional - Unesp |
O Portal eduCAPES é oferecido ao usuário, condicionado à aceitação dos termos, condições e avisos contidos aqui e sem modificações. A CAPES poderá modificar o conteúdo ou formato deste site ou acabar com a sua operação ou suas ferramentas a seu critério único e sem aviso prévio. Ao acessar este portal, você, usuário pessoa física ou jurídica, se declara compreender e aceitar as condições aqui estabelecidas, da seguinte forma: