Atenção:
O eduCAPES é um repositório de objetos educacionais, não sendo responsável por materiais de terceiros submetidos na plataforma. O usuário assume ampla e total responsabilidade quanto à originalidade, à titularidade e ao conteúdo, citações de obras consultadas, referências e outros elementos que fazem parte do material que deseja submeter. Recomendamos que se reporte diretamente ao(s) autor(es), indicando qual parte do material foi considerada imprópria (cite página e parágrafo) e justificando sua denúncia.
Caso seja o autor original de algum material publicado indevidamente ou sem autorização, será necessário que se identifique informando nome completo, CPF e data de nascimento. Caso possua uma decisão judicial para retirada do material, solicitamos que informe o link de acesso ao documento, bem como quaisquer dados necessários ao acesso, no campo abaixo.
Todas as denúncias são sigilosas e sua identidade será preservada. Os campos nome e e-mail são de preenchimento opcional. Porém, ao deixar de informar seu e-mail, um possível retorno será inviabilizado e/ou sua denúncia poderá ser desconsiderada no caso de necessitar de informações complementares.
Metadados | Descrição | Idioma |
---|---|---|
Autor(es): dc.contributor | Universidade Estadual Paulista (Unesp) | - |
Autor(es): dc.contributor | Marilia University - UNIMAR | - |
Autor(es): dc.creator | Gatto, Ana Rita [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | Cola, Paula Cristina | - |
Autor(es): dc.creator | da Silva, Roberta Gonçalves [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | Ribeiro, Priscila Watson [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | Spadotto, André Augusto [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | Henry, Maria Aparecida de Arruda Coelho [UNESP] | - |
Data de aceite: dc.date.accessioned | 2022-02-22T00:49:35Z | - |
Data de disponibilização: dc.date.available | 2022-02-22T00:49:35Z | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2021-06-25 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2021-06-25 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2021-04-01 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://dx.doi.org/10.1016/j.jstrokecerebrovasdis.2020.105349 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://hdl.handle.net/11449/207228 | - |
Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/11449/207228 | - |
Descrição: dc.description | Introduction/Objective: The aim of this study is to analyze the influence of sour taste and cold temperature in the initiation of the pharyngeal swallow (IPS) and bolus location at pharyngeal swallow onset in individuals after stroke. Methods: Cross-sectional prospective study. The study included 52 individuals with unilateral ischemic stroke. Each individual was assessed by videofluoroscopic swallowing study with 5ml of paste bolus offering four different stimuli (natural, cold, sour, and sour-cold). The individuals were divided into two groups according to the offer sequence. Group 1 (G1) – received a randomized sequence of stimuli (24 individuals), and Group 2 (G2) –the stimuli were offered in the following order: natural, cold, sour, and sour-cold(28 individuals). The IPS time and bolus location at pharyngeal swallow onset were analyzed. The bolus location at pharyngeal swallow onset was defined using six different levels. Results: Individuals in G1 did not show a significant difference in IPS time between stimuli. However, individuals in G2 presented a significantly shorter IPS time with the sour and sour-cold stimuli than with natural or cold stimuli. The bolus location at pharyngeal swallow onset did not show significant difference between stimuli in both groups. On the other hand, in the G2 it was observed higher frequency of swallowing with sour-cold stimulus at level 1 (the bolus head was located in any region between the fauces pillar and the point where the tongue crosses the inferior border of the mandible). Conclusion: The sour and sour-cold stimuli influenced the IPS time when they were offered in a sequential order. Moreover, both the IPS time and bolus location at pharyngeal swallow onset were not influenced by the sour and sour cold-bolus when offered in a random sequence. | - |
Descrição: dc.description | Department of Neurology and Psiquiatry Sao Paulo State University-UNESP | - |
Descrição: dc.description | Department of Medicine Marilia University - UNIMAR | - |
Descrição: dc.description | Department of Speech and Language Therapy Sao Paulo State University - UNESP | - |
Descrição: dc.description | Department of Surgery Sao Paulo State University - UNESP | - |
Descrição: dc.description | Department of Neurology and Psiquiatry Sao Paulo State University-UNESP | - |
Descrição: dc.description | Department of Speech and Language Therapy Sao Paulo State University - UNESP | - |
Descrição: dc.description | Department of Surgery Sao Paulo State University - UNESP | - |
Idioma: dc.language | en | - |
Relação: dc.relation | Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases | - |
???dc.source???: dc.source | Scopus | - |
Palavras-chave: dc.subject | Cold temperature | - |
Palavras-chave: dc.subject | Deglutition | - |
Palavras-chave: dc.subject | Deglutition disorders | - |
Palavras-chave: dc.subject | Sour taste | - |
Palavras-chave: dc.subject | Stroke | - |
Título: dc.title | Influence of Thermal and Gustatory Stimulus in the Initiation of the Pharyngeal Swallow and Bolus Location Instroke | - |
Tipo de arquivo: dc.type | livro digital | - |
Aparece nas coleções: | Repositório Institucional - Unesp |
O Portal eduCAPES é oferecido ao usuário, condicionado à aceitação dos termos, condições e avisos contidos aqui e sem modificações. A CAPES poderá modificar o conteúdo ou formato deste site ou acabar com a sua operação ou suas ferramentas a seu critério único e sem aviso prévio. Ao acessar este portal, você, usuário pessoa física ou jurídica, se declara compreender e aceitar as condições aqui estabelecidas, da seguinte forma: