Seed priming with ascorbic acid enhances salt tolerance in micro-tom tomato plants by modifying the antioxidant defense system components

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Autor(es): dc.contributorCampina Grande. Núcleo de Produção Vegetal-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (Unesp)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)-
Autor(es): dc.creatorAlves, Rita de C. [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorRossatto, Davi R. [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorda Silva, Jeferson dos S. [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorChecchio, Mirela V. [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorde Oliveira, Kevein R. [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorOliveira, Francisco de A.-
Autor(es): dc.creatorde Queiroz, Samira F. [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorda Cruz, Mara C.P. [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorGratão, Priscila L. [UNESP]-
Data de aceite: dc.date.accessioned2022-02-22T00:49:30Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2022-02-22T00:49:30Z-
Data de envio: dc.date.issued2021-06-25-
Data de envio: dc.date.issued2021-06-25-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-31-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1016/j.bcab.2021.101927-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/207197-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/207197-
Descrição: dc.descriptionAlthough ascorbic acid (AsA) has been known to improve plant defense system components against salt stressful-conditions, little is known about physiological and biochemical responses of AsA-mediated alleviation of salt stress in tomatoes. The main objective of this work was, therefore, to explore the role of ascorbic acid application via seed priming on antioxidant defense responses and growth and fruit yield regulation in tomato Micro-Tom under salt stress. The experiment was carried out using a 2 × 2 factorial completely randomized design with four replicates. In this way, seed priming with AsA (0 and 100 mM AsA) was used in Micro-Tom seeds to improve the tolerance of subsequent salt-stress exposure (0 and 100 mM NaCl). The AsA priming effect was assessed on subsequent exposure to salt stress conditions with a physiological and biochemical approaches, involving antioxidant responses. Overall results indicated that AsA plays a role in alleviating the negative effects of salt stress by increasing water potential and water use efficiency, reducing Na+ content, lipid peroxidation and H2O2 content, and increasing total pigments content, superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), ascorbate peroxidase (APX), peroxidase (POX), glutathione peroxidase (GPX) and glutathione reductase (GR) activities and GSH content, leading to better plant growth and higher yields. Thus, our results indicated that priming with AsA is an efficient management technique that can be used to alleviate the deleterious effects of salt stress and enhance the salt tolerance of Micro-Tom plants by modulation of antioxidant mechanisms.-
Descrição: dc.descriptionCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)-
Descrição: dc.descriptionFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)-
Descrição: dc.descriptionConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
Descrição: dc.descriptionInstituto Nacional Do Semiárido (INSA) Campina Grande. Núcleo de Produção Vegetal-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista (UNESP) Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias (FCAV) Jaboticabal. Departamento de Biologia Aplicada à Agropecuária-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA) Departamento de Ciências Ambientais e Tecnológicas-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista (UNESP) Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias (FCAV) Jaboticabal. Departamento de Solos e Adubos-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista (UNESP) Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias (FCAV) Jaboticabal. Departamento de Biologia Aplicada à Agropecuária-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista (UNESP) Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias (FCAV) Jaboticabal. Departamento de Solos e Adubos-
Descrição: dc.descriptionCAPES: 001-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2017/04787–6-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 314380/2018–3-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationBiocatalysis and Agricultural Biotechnology-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectAntioxidant defense-
Palavras-chave: dc.subjectOxidative stress-
Palavras-chave: dc.subjectPlant growth-
Palavras-chave: dc.subjectSalt tolerance-
Título: dc.titleSeed priming with ascorbic acid enhances salt tolerance in micro-tom tomato plants by modifying the antioxidant defense system components-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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