Effect of rehydration with whey and inoculation with Lactobacillus plantarum and Propionibacterium acidipropionici on the chemical composition, microbiological dynamics, and fermentative losses of corn grain silage

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Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (Unesp)-
Autor(es): dc.contributorIF Sudeste MG-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de Viçosa (UFV)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de Lavras (UFLA)-
Autor(es): dc.creatorde Souza, William Luiz [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorCidrini, Iorrano Andrade [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorJúnior, Arnaldo Prata Neiva-
Autor(es): dc.creatorSilva, Mateus Diniz-
Autor(es): dc.creatorGervásio, Jéssica Rocha Sousa [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorde Abreu, Mateus José Inácio-
Autor(es): dc.creatorNascimento, Davison Costa-
Data de aceite: dc.date.accessioned2022-02-22T00:44:23Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2022-02-22T00:44:23Z-
Data de envio: dc.date.issued2021-06-25-
Data de envio: dc.date.issued2021-06-25-
Data de envio: dc.date.issued2019-12-31-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n6Supl2p3351-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/205461-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/205461-
Descrição: dc.descriptionThe objective of this study was to compare rehydrated corn grain silages using water or whey and inoculated (Lactobacillus plantarum and Propionibacterium acidipropionici) or not. We also verified whether rehydration with whey associated with the bacterial inoculant improves material conservation. The treatments were as follows: silages rehydrated with water without inoculant (SWa); silages rehydrated with water and inoculated (SWaI); silages rehydrated with whey without inoculant (SWe); silages rehydrated with whey and inoculated (SWeI). A completely randomized design was used, with three replications, treatments in a 2 × 2 factorial scheme (RE: rehydration with water or whey, and IN: inoculation or addition of water without chlorine), during the following storage periods (T): 0, 4, 8, 16, 32, and 64 days. There was an RE x IN x T interaction (P < 0.001) for dry matter (DM), with lower values over time for SWe and higher values in SWeI. An interaction between RE x IN (P < 0.001) and IN x T (P < 0.001) was observed for pH, with higher values for SWe at 64 days of storage and a reduction from the first days of ensiling for SWaI and SWeI. The microbiological variables showed an RE x IN x T interaction (P < 0.001), with the highest counts of lactic acid bacteria for SWaI and SWeI up to 8 days of storage and subsequent higher counts in SWa and SWe. Higher counts were obtained in SWe. For the variables of fermentative losses, there was an RE x IN x T interaction (P < 0.001), with SWeI showing lower losses. The inoculation associated with whey for rehydration of corn grain improved the fermentation profile of the silage, with lower pH values and reduced losses.-
Descrição: dc.descriptionInstituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo-
Descrição: dc.descriptionPrograma de Pós-Graduação em Zootecnia Universidade Estadual Paulista UNESP-
Descrição: dc.descriptionPrograma de Pós-Graduação em Zootecnia UNESP-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Zootecnia Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Sudeste de Minas Gerais IF Sudeste MG-
Descrição: dc.descriptionPrograma de Pós-Graduação em Zootecnia Universidade Federal de Viçosa UFV-
Descrição: dc.descriptionIF Sudeste MG-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal de Lavras UFLA-
Descrição: dc.descriptionPrograma de Pós-Graduação em Zootecnia Universidade Estadual Paulista UNESP-
Descrição: dc.descriptionPrograma de Pós-Graduação em Zootecnia UNESP-
Formato: dc.format3351-3363-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationSemina:Ciencias Agrarias-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectFermentative profile-
Palavras-chave: dc.subjectGrain silage-
Palavras-chave: dc.subjectLactic acid bacteria-
Palavras-chave: dc.subjectPropionic acid bacteria-
Título: dc.titleEffect of rehydration with whey and inoculation with Lactobacillus plantarum and Propionibacterium acidipropionici on the chemical composition, microbiological dynamics, and fermentative losses of corn grain silage-
Título: dc.titleEfeito da reidratação com soro de leite e inoculação com Lactobacillus plantarum e Propionibacterium acidipropionici sobre a composição química, dinâmica microbiológica e perdas fermentativas da silagem de grão de milho-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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