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Metadados | Descrição | Idioma |
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Autor(es): dc.contributor | Universidade Federal de São Carlos (UFSCar) | - |
Autor(es): dc.contributor | Universidade Estadual Paulista (Unesp) | - |
Autor(es): dc.contributor | National Institute of Alternative Technologies for Detection Toxicological Assessment and Removal of Micropollutants and Radioactive Substances (INCT-DATREM) | - |
Autor(es): dc.creator | Gamela, Raimundo Rafael | - |
Autor(es): dc.creator | Pereira-Filho, Edenir Rodrigues | - |
Autor(es): dc.creator | Pereira, Fabíola Manhas Verbi [UNESP] | - |
Data de aceite: dc.date.accessioned | 2022-02-22T00:44:11Z | - |
Data de disponibilização: dc.date.available | 2022-02-22T00:44:11Z | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2021-06-25 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2021-06-25 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2021-03-01 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://dx.doi.org/10.1007/s12161-020-01904-2 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://hdl.handle.net/11449/205379 | - |
Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/11449/205379 | - |
Descrição: dc.description | In the present study, a minimal-invasive analytical method for determination of Cu, K, Sr, and Zn in cocoa beans was performed using energy X-ray fluorescence (EDXRF) and laser-induced breakdown spectroscopy (LIBS) combined with multivariate calibration. Partial least squares (PLS) chemometric technique was applied to modeling the data, and inductively coupled plasma optical emission spectrometry (ICP OES) technique was the reference method for the chemical elements concentration levels, after microwave acid mineralization. The figures of merit estimated for Cu, Sr, Zn, and K showed good performance, with acceptable trueness values (85–120%). Data fusion strategy between EDXRF and LIBS data was used to enhance the predictive capability of K. In addition, lower standard error of cross-validation (SECV) (872 mg kg−1) was obtained, showing better performance than those obtained by individual data. | - |
Descrição: dc.description | Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP) | - |
Descrição: dc.description | Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq) | - |
Descrição: dc.description | Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES) | - |
Descrição: dc.description | Group of Applied Instrumental Analysis Department of Chemistry Federal University of São Carlos | - |
Descrição: dc.description | Group of Alternative Analytical Approaches (GAAA) Bioenergy Research Institute (IPBEN) Institute of Chemistry São Paulo State University (UNESP) | - |
Descrição: dc.description | National Institute of Alternative Technologies for Detection Toxicological Assessment and Removal of Micropollutants and Radioactive Substances (INCT-DATREM) | - |
Descrição: dc.description | Group of Alternative Analytical Approaches (GAAA) Bioenergy Research Institute (IPBEN) Institute of Chemistry São Paulo State University (UNESP) | - |
Descrição: dc.description | FAPESP: 2014/50945-4 | - |
Descrição: dc.description | FAPESP: 2018/18212-8 | - |
Descrição: dc.description | FAPESP: 2019/01102-8 | - |
Descrição: dc.description | FAPESP: 2019/24223-5 | - |
Descrição: dc.description | CNPq: 305637/2015-0 | - |
Descrição: dc.description | CNPq: 307328/2019-8 | - |
Descrição: dc.description | CNPq: 465571/2014-0 | - |
Descrição: dc.description | CAPES: 88887136426/2017/00 | - |
Descrição: dc.description | CAPES: Finance Code 001 | - |
Formato: dc.format | 545-551 | - |
Idioma: dc.language | en | - |
Relação: dc.relation | Food Analytical Methods | - |
???dc.source???: dc.source | Scopus | - |
Palavras-chave: dc.subject | Chemometrics | - |
Palavras-chave: dc.subject | Direct solid analysis | - |
Palavras-chave: dc.subject | Food samples | - |
Palavras-chave: dc.subject | Nutrients | - |
Palavras-chave: dc.subject | Partial least squares | - |
Palavras-chave: dc.subject | Spectroanalytical techniques | - |
Título: dc.title | Minimal-Invasive Analytical Method and Data Fusion: an Alternative for Determination of Cu, K, Sr, and Zn in Cocoa Beans | - |
Tipo de arquivo: dc.type | livro digital | - |
Aparece nas coleções: | Repositório Institucional - Unesp |
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