Soil type and zinc doses in agronomic biofortification of lettuce genotypes

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Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (Unesp)-
Autor(es): dc.contributorUniversidad Arturo Prat (UNAP)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de Lavras (UFLA)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal da Grande Dourados (UFGD)-
Autor(es): dc.creatorde Almeida, Hilário [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorCarmona, Victor Manuel Vergara [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorInocêncio, Maykom Ferreira-
Autor(es): dc.creatorFurtini Neto, Antônio Eduardo-
Autor(es): dc.creatorCecílio Filho, Arthur Bernardes [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorMauad, Munir-
Data de aceite: dc.date.accessioned2022-02-22T00:33:38Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2022-02-22T00:33:38Z-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-11-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-11-
Data de envio: dc.date.issued2020-01-14-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.3390/agronomy10010125-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/201473-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/201473-
Descrição: dc.descriptionThe incidence of many malnutrition-related diseases among the populations of developing countries is closely related to low dietary zinc (Zn) intakes. This study evaluated the potential of agronomic biofortification of lettuce genotypes with Zn in different soils. We evaluated the ability to biofortify three lettuce genotypes (‘Grand Rapids’, ‘Regina de Verão’, and ‘Delícia’) in two soils (Red-Yellow Latosol and Dystroferric Red Latosol) using five doses of Zn (0, 5, 10, 20, and 30 mg kg−1). At 55 days after sowing, the plants were harvested. There was an interaction among the soils, genotypes, and Zn doses. Regardless of the soil and genotype, the increase in Zn supply promoted a linear increase in shoot Zn concentration. However, shoot and root dry matter yields were differentially affected by Zn supply according to the genotype and soil type. Overall, the Red-Yellow Latosol provided a higher shoot Zn concentration but also caused greater growth damage, especially in ‘Regina de Verão’ and ‘Delícia’. ‘Grand Rapids’ was biofortified the most in Red-Yellow Latosol.-
Descrição: dc.descriptionConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Universidade Estadual Paulista (UNESP)-
Descrição: dc.descriptionFacultad de Recursos Naturales Renovables Universidad Arturo Prat (UNAP)-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Ciências do Solo Universidade Federal de Lavras-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências Agrárias Universidade Federal da Grande Dourados (UFGD)-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Universidade Estadual Paulista (UNESP)-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationAgronomy-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectCultivars-
Palavras-chave: dc.subjectFood safety-
Palavras-chave: dc.subjectLactuca sativa-
Palavras-chave: dc.subjectMicronutrient-
Palavras-chave: dc.subjectNutritional value-
Título: dc.titleSoil type and zinc doses in agronomic biofortification of lettuce genotypes-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
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