HS-SPME/GC-MS assisted analysis of volatile constituents in different strains of shiitake culinary-medicinal mushroom, lentinus edodes (Agaricomycetes)

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de Lavras (UFLA)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (Unesp)-
Autor(es): dc.contributorUniversity of Guelph-
Autor(es): dc.creatorCosta, Lívia Martinez Abreu Soares-
Autor(es): dc.creatorSousa, Maiara Andrade de Carvalho-
Autor(es): dc.creatorSouza, Thiago Pereira-
Autor(es): dc.creatorDuarte, Whasley Ferreira-
Autor(es): dc.creatorZied, Diego Cunha [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorRinker, Danny Lee-
Autor(es): dc.creatorDias, Eustáquio Souza-
Data de aceite: dc.date.accessioned2022-02-22T00:32:57Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2022-02-22T00:32:57Z-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-11-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-11-
Data de envio: dc.date.issued2019-01-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1615/IntJMedMushrooms.2019031167-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/201226-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/201226-
Descrição: dc.descriptionThe shiitake culinary-medicinal mushroom Lentinus edodes is one of the most consumed species worldwide because it has nutritional, medicinal, and palatable properties. Its organoleptic characteristics contribute substantially to its high popularity. The pleasant aromas result from the presence of volatile compounds. The objective of the present work was to study the profiles of volatile constituents of fresh fruiting bodies of five strains of L. edodes. The volatile compounds were extracted by solid phase microextraction method and analyzed by gas chromatography and mass spectrometry. The aromatic profiles of the strains revealed variability. Both alcohols and sulfides were the most abundant volatile compounds. LE6 strain presented the highest number of volatile compounds with predominance of sulfides (dimethyl pentasulfide, s-tetrathiane) and for LE2, the aldehydes were the most representative chemical class with the main volatile being (E)-2-octen-1-al.-
Descrição: dc.descriptionCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)-
Descrição: dc.descriptionConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
Descrição: dc.descriptionFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Gerais (FAPEMIG)-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal de Lavras (UFLA) Departamento de Biologia (DBI)-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista (UNESP) Faculdade de Ciências Agrárias e Tecnológicas (FCAT)-
Descrição: dc.descriptionUniversity of Guelph Department of Plant Agriculture-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista (UNESP) Faculdade de Ciências Agrárias e Tecnológicas (FCAT)-
Descrição: dc.descriptionCAPES: 001-
Formato: dc.format693-702-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationInternational Journal of Medicinal Mushrooms-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectGas chromatography/mass spectrometry (GC-MS)-
Palavras-chave: dc.subjectHeadspace sampling coupled with gas chromatography-mass spectrometry (HS/GC-MS)-
Palavras-chave: dc.subjectLentinus edodes-
Palavras-chave: dc.subjectMedicinal mushrooms-
Palavras-chave: dc.subjectPrincipal component analysis-
Palavras-chave: dc.subjectVolatile compounds-
Título: dc.titleHS-SPME/GC-MS assisted analysis of volatile constituents in different strains of shiitake culinary-medicinal mushroom, lentinus edodes (Agaricomycetes)-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
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