Amphiphilic diethylaminoethyl chitosan of high molecular weight as an edible film

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Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (Unesp)-
Autor(es): dc.contributorEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)-
Autor(es): dc.creatorda Mata Cunha, Otávio [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorLima, Aline Margarete Furuyama [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorAssis, Odílio Benedito Garrido-
Autor(es): dc.creatorTiera, Márcio José [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorde Oliveira Tiera, Vera Aparecida [UNESP]-
Data de aceite: dc.date.accessioned2022-02-22T00:32:17Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2022-02-22T00:32:17Z-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-11-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-11-
Data de envio: dc.date.issued2020-11-30-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2020.08.145-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/200992-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/200992-
Descrição: dc.descriptionEdible films and coatings can enhance the quality of food products, protecting them from biological deterioration, especially against fungal diseases and pathogenic microorganisms. In this study, films from chitosan, diethylaminoethyl-chitosan (DEAE-CH) and its hydrophobicized derivative DEAE-CH-DD were prepared by casting and their physicochemical and antimicrobial properties evaluated. The grafting with DEAE and dodecyl groups resulted in films with an elasticity modulus up to five times higher than commercial chitosan and increased water vapor permeability. Field emission gun - scanning electron microscopy and atomic force microscopy techniques showed films with smooth surfaces and the contact angle measurements revealed a correlation between the grafted group and hydrophilic/hydrophobic nature of the surface of the film. The amphiphilic derivatives exhibited better antimicrobial activity than unmodified chitosan against Penecillium expansum, Alternaria alternata and Alternaria solani. The amphiphilics DEAE-CH and DEAE-CH-DD showed no toxicity and delayed rotting and loss of water in strawberries and bananas, suggesting that this kind of film has great potential for increasing the shelf-life of different fruits.-
Descrição: dc.descriptionFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)-
Descrição: dc.descriptionCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)-
Descrição: dc.descriptionInstituto de Biociências Letras e Ciências Exatas Universidade Estadual Paulista UNESP, Campus São José do Rio Preto, Departamento de Química e Ciências Ambientais, Laboratório de Biomateriais e Nanotecnologia, Cristóvão Colombo, 2265-
Descrição: dc.descriptionEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária EMBRAPA, Rua XV de Novembro, 1452-
Descrição: dc.descriptionInstituto de Biociências Letras e Ciências Exatas Universidade Estadual Paulista UNESP, Campus São José do Rio Preto, Departamento de Química e Ciências Ambientais, Laboratório de Biomateriais e Nanotecnologia, Cristóvão Colombo, 2265-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2016/15736-0-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2017/13762-7-
Descrição: dc.descriptionCAPES: PNPD 1267244-
Formato: dc.format3411-3420-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationInternational Journal of Biological Macromolecules-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectBiopolymeric films-
Palavras-chave: dc.subjectCasting-
Palavras-chave: dc.subjectChitosan-
Palavras-chave: dc.subjectDerivatives-
Palavras-chave: dc.subjectDiethylaminoethyl-
Título: dc.titleAmphiphilic diethylaminoethyl chitosan of high molecular weight as an edible film-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
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