Bixin as natural antioxidant in broilers diet containing fresh or oxidized soybean oil

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Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (Unesp)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade de Brasília (UnB)-
Autor(es): dc.creatorLuiggi, Fabiana Golin Golin [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorPacheco, Peterson Dante Gavasso [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorRacanicci, Aline Mondini Calil-
Autor(es): dc.creatorde Souza Miranda Muynarsk, Elisângela [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorSartori, Marcia Maria Pereira [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorSartori, José Roberto [UNESP]-
Data de aceite: dc.date.accessioned2022-02-22T00:31:59Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2022-02-22T00:31:59Z-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-11-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-11-
Data de envio: dc.date.issued2019-12-31-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.5380/AVS.V25I2.67918-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/200883-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/200883-
Descrição: dc.descriptionThe addition of oils and fats in the diet of broilers is quite common, since these ingredients are good sources of energy. However, these ingredients easily suffer deterioration through lipid oxidation, and the consumption of oxidized foods or ingredients may impair the performance of broilers. In order to evaluate the antioxidant properties of bixin added to the diet of broilers formulated with fresh or oxidized soybean oil and the effect of the oxidized soybean oil on broiler diets, an experiment was carried out with 1000 one-day-old male chicks, Ross 308. The experimental design was completely randomized, arranged in factorial 3 x 2 + 2 positive controls, totalizing eight treatments with five replicates of 25 birds each. The treatments were 1) Basal diet (BD) + fresh soybean oil (FSO); 2) BD + oxidized soybean oil (OSO); 3) BD + FSO + 0.05% bixin; 4) BD + OSO + 0.05% bixin; 5) BD + FSO + 0.10% bixin; 6) BD + OSO + 0.10% bixin; 7) BD + FSO + BHT (positive control 1); and 8) BD + OSO + BHT (positive control 2). Although antioxidant effects have been observed in breast and thigh meat at some times, bixin can not be recommended as a natural alternative to BHT. The inclusion of bixin in broilers diet improved feed conversion ratio and reduced abdominal fat, however, the use of this additive and other carotenoids in the broilers diet requires caution, since the excess may have a negative effect on the quality of the meat, increasing the lipid oxidation due to the pro-oxidant effect, and reducing the shelf-life. The use of degummed oxidized soybean oil impairs feed conversion ratio and increases the deposition of abdominal fat in broilers.-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia-UNESP/Botucatu Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Agronomia e Medicina Veterinária Universidade de Brasília Departamento de Zootecnia-
Descrição: dc.descriptionInstituto de Biociências-UNESP/Botucatu Departamento de Microbiologia e Imunologia-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências Agronômicas-UNESP/Botucatu Departamento de Produção e Melhoramento Vegetal-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia-UNESP/Botucatu Departamento de Melhoramento e Nutrição Animal-
Descrição: dc.descriptionInstituto de Biociências-UNESP/Botucatu Departamento de Microbiologia e Imunologia-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências Agronômicas-UNESP/Botucatu Departamento de Produção e Melhoramento Vegetal-
Formato: dc.format79-93-
Idioma: dc.languagept_BR-
Relação: dc.relationArchives of Veterinary Science-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectAdditive-
Palavras-chave: dc.subjectAnnatto-
Palavras-chave: dc.subjectLipid oxidation-
Palavras-chave: dc.subjectMeat quality-
Título: dc.titleBixin as natural antioxidant in broilers diet containing fresh or oxidized soybean oil-
Título: dc.titleO uso da bixina como antioxidante natural em dietas de frangos de corte formuladas com óleo de soja fresco ou oxidado-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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