Atenção: Todas as denúncias são sigilosas e sua identidade será preservada.
Os campos nome e e-mail são de preenchimento opcional
Metadados | Descrição | Idioma |
---|---|---|
Autor(es): dc.contributor | Universidade Estadual Paulista (Unesp) | - |
Autor(es): dc.creator | Batista Bolfarini, Ana Carolina [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | Azevêdo Souza, Jackson Mirellys [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | Putti, Fernando Ferrari [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | De Souza Silva, Marcelo [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | Ferreira, Rafael Bibiano [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | Leonel, Magali [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | Tecchio, Marco Antonio [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | Leonel, Sarita [UNESP] | - |
Data de aceite: dc.date.accessioned | 2022-02-22T00:28:41Z | - |
Data de disponibilização: dc.date.available | 2022-02-22T00:28:41Z | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2020-12-11 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2020-12-11 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2019-12-31 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2020v41n1p33 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://hdl.handle.net/11449/199889 | - |
Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/11449/199889 | - |
Descrição: dc.description | The banana fruits of 'FHIA 18' have sensory properties like the 'Prata' ones. However, there is no information regarding to phosphorus (P) requirement of this hybrid and its effects on postharvest quality. This study aims to evaluate the physicochemical properties of 'FHIA 18' banana fruits submitted to different phosphorus levels under the edaphoclimatic conditions of the municipality of São Manuel, state of São Paulo, during three successive production cycles. Therefore, different levels of Phosphorus (0 [0%], 20 [50%)], 30 [75%], 40 [100%], 50 [125%] and 60 kg ha-1 year-1 P2O5 [150%]) were applied during three production cycles. A completely randomized design and split plot structure was used, the plots consisted of six phosphorus fertilizers doses and three production cycles (2014, 2015 and 2016) in sub plots. For unripe fruits, we evaluated the contents of dry matter, starch, total sugars, reducing sugars and phosphorus. For ripe fruits, we analyzed firmness, peel colour descriptors, total titratable acidity, total soluble solids, maturity index, total sugars and reducing sugars. Results showed that P fertilizer provided an increase in P content in unripe fruits until the application of 100% of the recommended dose; besides an increase in the reducing sugar contents until the application of 61% over the first production cycle. Results also indicated that applying lower phosphorus doses (<100% of the recommended dose) promoted lower total titratable acidity and higher maturity index (52-53% of recommendation) in ripe fruits. Regardless of P2O5 dose, the contents of dry matter, starch and phosphorus increased in unripe fruits from first to third crop cycle, as well as the firmness, total soluble solids contents, maturity index and sugar content in ripe fruits. | - |
Descrição: dc.description | National Council for Scientific Research | - |
Descrição: dc.description | Centre for Industrial Technological Development | - |
Descrição: dc.description | Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Agronomia/Horticultura Departamento de Horticultura Faculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista UNESP | - |
Descrição: dc.description | Pós-Doutorando do Programa de Pós-Graduação em Agronomia/Horticultura Departamento de Horticultura Faculdade de Ciências Agronômicas UNESP | - |
Descrição: dc.description | Faculdade de Ciências e Engenharia UNESP | - |
Descrição: dc.description | Centro de Raízes e Amidos Tropicais UNESP | - |
Descrição: dc.description | Faculdade de Ciências Agronômicas UNESP | - |
Descrição: dc.description | Curso de Doutorado do Programa de Pós-Graduação em Agronomia/Horticultura Departamento de Horticultura Faculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista UNESP | - |
Descrição: dc.description | Pós-Doutorando do Programa de Pós-Graduação em Agronomia/Horticultura Departamento de Horticultura Faculdade de Ciências Agronômicas UNESP | - |
Descrição: dc.description | Faculdade de Ciências e Engenharia UNESP | - |
Descrição: dc.description | Centro de Raízes e Amidos Tropicais UNESP | - |
Descrição: dc.description | Faculdade de Ciências Agronômicas UNESP | - |
Descrição: dc.description | Centre for Industrial Technological Development: 302827/2017-0 | - |
Descrição: dc.description | Centre for Industrial Technological Development: 303373/2014-8 | - |
Descrição: dc.description | Centre for Industrial Technological Development: 304455/2017-2 | - |
Formato: dc.format | 33-48 | - |
Idioma: dc.language | en | - |
Relação: dc.relation | Semina:Ciencias Agrarias | - |
???dc.source???: dc.source | Scopus | - |
Palavras-chave: dc.subject | Maturation index | - |
Palavras-chave: dc.subject | Mineral nutrition | - |
Palavras-chave: dc.subject | Musa spp | - |
Palavras-chave: dc.subject | P2O5 | - |
Palavras-chave: dc.subject | Starch | - |
Título: dc.title | Physicochemical characteristics of unripe and ripe banana 'FHIA 18' submitted to phosphorus fertilizer over three production cycles | - |
Tipo de arquivo: dc.type | livro digital | - |
Aparece nas coleções: | Repositório Institucional - Unesp |
O Portal eduCAPES é oferecido ao usuário, condicionado à aceitação dos termos, condições e avisos contidos aqui e sem modificações. A CAPES poderá modificar o conteúdo ou formato deste site ou acabar com a sua operação ou suas ferramentas a seu critério único e sem aviso prévio. Ao acessar este portal, você, usuário pessoa física ou jurídica, se declara compreender e aceitar as condições aqui estabelecidas, da seguinte forma: