Salting-out assisted liquid–liquid extraction with dansyl chloride for the determination of biogenic amines in food

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Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (Unesp)-
Autor(es): dc.contributorFaculdade de Ciências da Universidade do Porto (FCUP)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade de São Paulo (USP)-
Autor(es): dc.creatorFrancisco, Karen C. A. [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorBrandão, Pedro F.-
Autor(es): dc.creatorRamos, Rui Miguel-
Autor(es): dc.creatorGonçalves, Luís Moreira-
Autor(es): dc.creatorCardoso, Arnaldo A. [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorRodrigues, José António-
Data de aceite: dc.date.accessioned2022-02-22T00:28:39Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2022-02-22T00:28:39Z-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-11-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-11-
Data de envio: dc.date.issued2019-12-31-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1111/ijfs.14300-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/199880-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/199880-
Descrição: dc.descriptionBiogenic amines (BAs) are compounds present in foodstuff of animal origin that not only can be harmful to the consumer but can also serve as indicators of the product's edibility status. However, BAs’ analysis is rather complicated. Derivatisation methods have been employed to make their analysis less challenging. Salting-out assisted liquid–liquid extraction (SALLE) was herein applied to decrease time that the derivatising agent dansyl chloride (DNS-Cl) requires to be effective. DNS-Cl derivates were separated and analysed by high-performance liquid chromatography with UV and fluorescence detection (HPLC-UV/FD). It was by this way possible to analyse methylamine, dimethylamine, ethylamine, β-phenylethylamine, isopentylamine, putrescine, cadaverine, histamine, tyramine, spermidine and spermine in a straightforward manner in several fish-based and meat-based samples, obtaining results in the order of magnitude of about a few mg per kg. All calibrations curves had r2 higher than 0.99, and limits of detection ranged from 0.0075 to 1.6 mg L−1.-
Descrição: dc.descriptionFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)-
Descrição: dc.descriptionCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)-
Descrição: dc.descriptionFundação para a Ciência e a Tecnologia-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Química Analítica Instituto de Química Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Av. Prof. Francisco Degni, 55-
Descrição: dc.descriptionREQUIMTE/LAQV Departamento de Química e Bioquímica Faculdade de Ciências da Universidade do Porto (FCUP), Rua do Campo Alegre, 687-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Química Fundamental Instituto de Química Universidade de São Paulo (USP), Avenida Prof. Lineu Prestes, 748-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Química Analítica Instituto de Química Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Av. Prof. Francisco Degni, 55-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2018/14425-7-
Descrição: dc.descriptionCAPES: 88887.138029/2017-
Descrição: dc.descriptionFundação para a Ciência e a Tecnologia: NORTE-01-0145-FEDER-00011-
Descrição: dc.descriptionFundação para a Ciência e a Tecnologia: PD/BD/142931/2018-
Descrição: dc.descriptionFundação para a Ciência e a Tecnologia: POCI/01/0145/FEDER/007265-
Descrição: dc.descriptionFundação para a Ciência e a Tecnologia: UID/QUI/50006/2013-
Formato: dc.format248-258-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationInternational Journal of Food Science and Technology-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectBiogenic amines-
Palavras-chave: dc.subjectdansyl chloride-
Palavras-chave: dc.subjectderivatisation reaction-
Palavras-chave: dc.subjectfood analysis-
Palavras-chave: dc.subjecthigh-performance liquid chromatography-
Palavras-chave: dc.subjectlow molecular weight amines-
Palavras-chave: dc.subjectsalting-out assisted liquid–liquid extraction-
Título: dc.titleSalting-out assisted liquid–liquid extraction with dansyl chloride for the determination of biogenic amines in food-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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