Determinants of food and nutrition actions in primary healthcare clinics in the State of São Paulo, Brazil

Registro completo de metadados
MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (Unesp)-
Autor(es): dc.contributorHarvard T.H. Chan School of Public Health-
Autor(es): dc.contributorCentro de Referência em Segurança Alimentar e Nutricional de São Paulo-
Autor(es): dc.creatorEvangelista, Mayara [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorRossato, Sinara-
Autor(es): dc.creatorFerreira, Milena [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorNegri, Flávia-
Autor(es): dc.creatorde Oliveira, Maria Rita Marques [UNESP]-
Data de aceite: dc.date.accessioned2022-02-22T00:27:36Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2022-02-22T00:27:36Z-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-11-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-11-
Data de envio: dc.date.issued2019-10-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182019000500518-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/199528-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/199528-
Descrição: dc.descriptionThe objective of the study was to test the link between the preparation of professionals and the operational conditions of food and nutrition actions in primary healthcare in the state of São Paulo, Brazil. This cross-sectional study involved 220 primary healthcare clinics in 65 municipalities of the state. Of the 1873 participating healthcare professionals, 71.8% reported having provided guidance on food and nutrition to different groups, ranging from 56% for pregnant women to 17% for families. Only 19% of the primary healthcare clinics employed nutritionists. Primary healthcare clinics with fewer than two partnerships with other institutions reported 28% and 41% fewer of food and nutrition actions for adults and for families, respectively. Among the variables applied to evaluate professional preparation and operational conditions, work guidance and community partnerships were important for food and nutrition actions, which remains incipient in primary healthcare.-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Alimentos e Nutrição Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Araraquara Universidade Estadual Paulista (UNESP)-
Descrição: dc.descriptionDepartment of Nutrition Harvard T.H. Chan School of Public Health-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Educação Instituto de Biociências de Botucatu Universidade Estadual Paulista (UNESP)-
Descrição: dc.descriptionCentro de Referência em Segurança Alimentar e Nutricional de São Paulo-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Alimentos e Nutrição Faculdade de Ciências Farmacêuticas de Araraquara Universidade Estadual Paulista (UNESP)-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Educação Instituto de Biociências de Botucatu Universidade Estadual Paulista (UNESP)-
Formato: dc.format518-526-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationRevista Chilena de Nutricion-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectFood and nutrition-
Palavras-chave: dc.subjectFood and Nutrition Education-
Palavras-chave: dc.subjectHealth education-
Palavras-chave: dc.subjectHealth promotion-
Palavras-chave: dc.subjectPrimary health care-
Título: dc.titleDeterminants of food and nutrition actions in primary healthcare clinics in the State of São Paulo, Brazil-
Título: dc.titleDeterminantes de las acciones de alimentación y nutrición en las clínicas de atención primaria en el estado de São Paulo, Brasil-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

Não existem arquivos associados a este item.