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Metadados | Descrição | Idioma |
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Autor(es): dc.contributor | Universidade Estadual Paulista (Unesp) | - |
Autor(es): dc.contributor | Universidade Federal do Paraná (UFPR) | - |
Autor(es): dc.contributor | Universidade de São Paulo (USP) | - |
Autor(es): dc.creator | Carpinelli Macedo, João Victor [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | de Barros Ranke, Fabiane Fernanda [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | Escaramboni, Bruna [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | Campioni, Tania Sila [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | Fernández Núñez, Eutimio Gustavo | - |
Autor(es): dc.creator | de Oliva Neto, Pedro [UNESP] | - |
Data de aceite: dc.date.accessioned | 2022-02-22T00:26:50Z | - |
Data de disponibilização: dc.date.available | 2022-02-22T00:26:50Z | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2020-12-11 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2020-12-11 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2020-08-01 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://dx.doi.org/10.1016/j.bcab.2020.101706 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://hdl.handle.net/11449/199238 | - |
Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/11449/199238 | - |
Descrição: dc.description | The substrate cost is a hurdle in the lactic acid (LA) manufacturing by microbial fermentations. Thus, this work aimed to optimize the production of LA by Lactobacillus amylovorus and Lactobacillus acidophilus in a culture medium containing agro-industrial wastes, cassava bagasse (CB, 6–18%, w/v) and corn steep liquor (CSL, 4–12%, v/v). Initially, the optimal medium composition was defined; different fermentation times were also assessed. CB was used in natura or hydrolyzed by Rhizopus oligosporus' amylase. In a batch process without pH control, the LA maximum concentration (31.6 g/L) and productivity (0.11 [Formula presented]) were obtained by L. amylovorus using 14% (w/v) hydrolyzed CB and 10% (v/v) CSL. However, when a Fed-batch process was performed with pH control and using the optimized culture medium composition, high volumetric productivity (0.46 [Formula presented]) was achieved. The optimized medium's cost is 0.05 US$/L. These findings suggest a promising bioprocess for LA manufacturing from agro-industrial wastes. | - |
Descrição: dc.description | Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq) | - |
Descrição: dc.description | Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP) | - |
Descrição: dc.description | Instituto de Pesquisa em Bionergia (Laboratório Associado - IPBEN) Unidade de Bioprocessos Universidade Estadual Paulista (UNESP), Av. Dom Antonio 2100 | - |
Descrição: dc.description | Universidade Federal do Paraná (UFPR) - Setor Palotina Departamento de Engenharias e Exatas, Rua Pioneiro, 2153, Jardim Dallas, Palotina | - |
Descrição: dc.description | Escola de Artes Ciências e Humanidades Universidade de São Paulo, Rua Arlindo Bettio 1000, Vila Guaraciaba | - |
Descrição: dc.description | Instituto de Pesquisa em Bioenergia (Laboratório Central – IPBEN) Universidade Estadual Paulista (UNESP), Rua 10, 2527 | - |
Descrição: dc.description | Instituto de Pesquisa em Bionergia (Laboratório Associado - IPBEN) Unidade de Bioprocessos Universidade Estadual Paulista (UNESP), Av. Dom Antonio 2100 | - |
Descrição: dc.description | Instituto de Pesquisa em Bioenergia (Laboratório Central – IPBEN) Universidade Estadual Paulista (UNESP), Rua 10, 2527 | - |
Descrição: dc.description | CNPq: 122393/2016-3 | - |
Descrição: dc.description | CNPq: 1304523/2013-0 | - |
Descrição: dc.description | CNPq: 141472/2015-4 | - |
Descrição: dc.description | FAPESP: 2014/241881 | - |
Idioma: dc.language | en | - |
Relação: dc.relation | Biocatalysis and Agricultural Biotechnology | - |
???dc.source???: dc.source | Scopus | - |
Palavras-chave: dc.subject | Agro-industrial residues | - |
Palavras-chave: dc.subject | Biological treatment | - |
Palavras-chave: dc.subject | Bioprocess | - |
Palavras-chave: dc.subject | Fermentation | - |
Palavras-chave: dc.subject | Lactic acid | - |
Palavras-chave: dc.subject | Lactobacillus | - |
Título: dc.title | Cost-effective lactic acid production by fermentation of agro-industrial residues | - |
Tipo de arquivo: dc.type | livro digital | - |
Aparece nas coleções: | Repositório Institucional - Unesp |
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