Cost-effective lactic acid production by fermentation of agro-industrial residues

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Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (Unesp)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal do Paraná (UFPR)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade de São Paulo (USP)-
Autor(es): dc.creatorCarpinelli Macedo, João Victor [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorde Barros Ranke, Fabiane Fernanda [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorEscaramboni, Bruna [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorCampioni, Tania Sila [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorFernández Núñez, Eutimio Gustavo-
Autor(es): dc.creatorde Oliva Neto, Pedro [UNESP]-
Data de aceite: dc.date.accessioned2022-02-22T00:26:50Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2022-02-22T00:26:50Z-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-11-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-11-
Data de envio: dc.date.issued2020-08-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1016/j.bcab.2020.101706-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/199238-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/199238-
Descrição: dc.descriptionThe substrate cost is a hurdle in the lactic acid (LA) manufacturing by microbial fermentations. Thus, this work aimed to optimize the production of LA by Lactobacillus amylovorus and Lactobacillus acidophilus in a culture medium containing agro-industrial wastes, cassava bagasse (CB, 6–18%, w/v) and corn steep liquor (CSL, 4–12%, v/v). Initially, the optimal medium composition was defined; different fermentation times were also assessed. CB was used in natura or hydrolyzed by Rhizopus oligosporus' amylase. In a batch process without pH control, the LA maximum concentration (31.6 g/L) and productivity (0.11 [Formula presented]) were obtained by L. amylovorus using 14% (w/v) hydrolyzed CB and 10% (v/v) CSL. However, when a Fed-batch process was performed with pH control and using the optimized culture medium composition, high volumetric productivity (0.46 [Formula presented]) was achieved. The optimized medium's cost is 0.05 US$/L. These findings suggest a promising bioprocess for LA manufacturing from agro-industrial wastes.-
Descrição: dc.descriptionConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
Descrição: dc.descriptionFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)-
Descrição: dc.descriptionInstituto de Pesquisa em Bionergia (Laboratório Associado - IPBEN) Unidade de Bioprocessos Universidade Estadual Paulista (UNESP), Av. Dom Antonio 2100-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal do Paraná (UFPR) - Setor Palotina Departamento de Engenharias e Exatas, Rua Pioneiro, 2153, Jardim Dallas, Palotina-
Descrição: dc.descriptionEscola de Artes Ciências e Humanidades Universidade de São Paulo, Rua Arlindo Bettio 1000, Vila Guaraciaba-
Descrição: dc.descriptionInstituto de Pesquisa em Bioenergia (Laboratório Central – IPBEN) Universidade Estadual Paulista (UNESP), Rua 10, 2527-
Descrição: dc.descriptionInstituto de Pesquisa em Bionergia (Laboratório Associado - IPBEN) Unidade de Bioprocessos Universidade Estadual Paulista (UNESP), Av. Dom Antonio 2100-
Descrição: dc.descriptionInstituto de Pesquisa em Bioenergia (Laboratório Central – IPBEN) Universidade Estadual Paulista (UNESP), Rua 10, 2527-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 122393/2016-3-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 1304523/2013-0-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 141472/2015-4-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2014/241881-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationBiocatalysis and Agricultural Biotechnology-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectAgro-industrial residues-
Palavras-chave: dc.subjectBiological treatment-
Palavras-chave: dc.subjectBioprocess-
Palavras-chave: dc.subjectFermentation-
Palavras-chave: dc.subjectLactic acid-
Palavras-chave: dc.subjectLactobacillus-
Título: dc.titleCost-effective lactic acid production by fermentation of agro-industrial residues-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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