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Metadados | Descrição | Idioma |
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Autor(es): dc.contributor | Universidade de São Paulo (USP) | - |
Autor(es): dc.contributor | Instituto Federal do Maranhão - IFMA | - |
Autor(es): dc.contributor | Universidade Estadual Paulista (Unesp) | - |
Autor(es): dc.contributor | Universidade Federal do Piauí - UFPI | - |
Autor(es): dc.creator | Amorim, Daniel R.B. | - |
Autor(es): dc.creator | da Silva Guimarães, Iran | - |
Autor(es): dc.creator | Fugikawa-Santos, Lucas [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | Vega, Maria L. | - |
Autor(es): dc.creator | da Cunha, Helder N. | - |
Data de aceite: dc.date.accessioned | 2022-02-22T00:26:13Z | - |
Data de disponibilização: dc.date.available | 2022-02-22T00:26:13Z | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2020-12-11 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2020-12-11 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2020-10-01 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://dx.doi.org/10.1016/j.matchemphys.2020.123383 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://hdl.handle.net/11449/199024 | - |
Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/11449/199024 | - |
Descrição: dc.description | The electrical properties of polymeric films/blends comprising polyaniline (PANI) and cashew gum (CG) blends were studied by impedance spectroscopy in the temperature range from 300 K to 353 K. Protonation promoted by sulfuric acid was responsible for changing the oxidation state from undoped emeraldine base (EB) to doped emeraldine salt (ES). The low-frequency conductivity of the films varied more than 6 orders of magnitude by doping. In (PANI- EB)/CG blends, the presence of cashew gum acts a dispersing agent, lowering the electrical conductivity contrasting to (PANI-ES)/CG blends, where the electrical conductivity increases with CG concentration up to 20% (w/w). Moreover, undoped films presented a thermally-activated electrical conductivity, whereas doped films presented a decrease in the conductivity by increasing temperature. An equivalent circuit model is proposed to analyze the data by considering the system being composed of highly conductive regions separated by insulating/semiconducting ones. | - |
Descrição: dc.description | Instituto Nacional de Ciência e Tecnologia em Eletrônica Orgânica | - |
Descrição: dc.description | Instituto de Física de São Carlos Universidade de São Paulo | - |
Descrição: dc.description | Instituto Federal do Maranhão - IFMA Campus de São João dos Patos | - |
Descrição: dc.description | Universidade Estadual Paulista - UNESP Departamento de Física | - |
Descrição: dc.description | Universidade Federal do Piauí - UFPI Departamento de Física | - |
Descrição: dc.description | Universidade Estadual Paulista - UNESP Departamento de Física | - |
Idioma: dc.language | en | - |
Relação: dc.relation | Materials Chemistry and Physics | - |
???dc.source???: dc.source | Scopus | - |
Palavras-chave: dc.subject | Cashew gum | - |
Palavras-chave: dc.subject | Conductivity | - |
Palavras-chave: dc.subject | Polyaniline | - |
Palavras-chave: dc.subject | Thermal effect | - |
Título: dc.title | Effect of temperature on the electrical conductivity of polyaniline/cashew gum blends | - |
Tipo de arquivo: dc.type | livro digital | - |
Aparece nas coleções: | Repositório Institucional - Unesp |
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