Effect of temperature on the electrical conductivity of polyaniline/cashew gum blends

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MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade de São Paulo (USP)-
Autor(es): dc.contributorInstituto Federal do Maranhão - IFMA-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (Unesp)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal do Piauí - UFPI-
Autor(es): dc.creatorAmorim, Daniel R.B.-
Autor(es): dc.creatorda Silva Guimarães, Iran-
Autor(es): dc.creatorFugikawa-Santos, Lucas [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorVega, Maria L.-
Autor(es): dc.creatorda Cunha, Helder N.-
Data de aceite: dc.date.accessioned2022-02-22T00:26:13Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2022-02-22T00:26:13Z-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-11-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-11-
Data de envio: dc.date.issued2020-10-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1016/j.matchemphys.2020.123383-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/199024-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/199024-
Descrição: dc.descriptionThe electrical properties of polymeric films/blends comprising polyaniline (PANI) and cashew gum (CG) blends were studied by impedance spectroscopy in the temperature range from 300 K to 353 K. Protonation promoted by sulfuric acid was responsible for changing the oxidation state from undoped emeraldine base (EB) to doped emeraldine salt (ES). The low-frequency conductivity of the films varied more than 6 orders of magnitude by doping. In (PANI- EB)/CG blends, the presence of cashew gum acts a dispersing agent, lowering the electrical conductivity contrasting to (PANI-ES)/CG blends, where the electrical conductivity increases with CG concentration up to 20% (w/w). Moreover, undoped films presented a thermally-activated electrical conductivity, whereas doped films presented a decrease in the conductivity by increasing temperature. An equivalent circuit model is proposed to analyze the data by considering the system being composed of highly conductive regions separated by insulating/semiconducting ones.-
Descrição: dc.descriptionInstituto Nacional de Ciência e Tecnologia em Eletrônica Orgânica-
Descrição: dc.descriptionInstituto de Física de São Carlos Universidade de São Paulo-
Descrição: dc.descriptionInstituto Federal do Maranhão - IFMA Campus de São João dos Patos-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista - UNESP Departamento de Física-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal do Piauí - UFPI Departamento de Física-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Estadual Paulista - UNESP Departamento de Física-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationMaterials Chemistry and Physics-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectCashew gum-
Palavras-chave: dc.subjectConductivity-
Palavras-chave: dc.subjectPolyaniline-
Palavras-chave: dc.subjectThermal effect-
Título: dc.titleEffect of temperature on the electrical conductivity of polyaniline/cashew gum blends-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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