Designing a cocktail containing redox enzymes to improve hemicellulosic hydrolysate fermentability by microorganisms

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Autor(es): dc.contributorCentro Nacional de Pesquisa em Energia e Materiais (CNPEM)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual de Campinas (UNICAMP)-
Autor(es): dc.contributorNovozymes America Latina-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (Unesp)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade de Sorocaba (UNISO)-
Autor(es): dc.creatorTramontina, Robson-
Autor(es): dc.creatorBrenelli, Lívia Beatriz-
Autor(es): dc.creatorSousa, Amanda-
Autor(es): dc.creatorAlves, Rafael-
Autor(es): dc.creatorZetty Arenas, Ana Maria-
Autor(es): dc.creatorNascimento, Viviane Marcos-
Autor(es): dc.creatorRabelo, Sarita Cândida [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorFreitas, Sindélia-
Autor(es): dc.creatorRuller, Roberto [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorSquina, Fabio Marcio-
Data de aceite: dc.date.accessioned2022-02-22T00:24:08Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2022-02-22T00:24:08Z-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-11-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-11-
Data de envio: dc.date.issued2020-04-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1016/j.enzmictec.2019.109490-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/198293-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/198293-
Descrição: dc.descriptionBioproducts production using monomeric sugars derived from lignocellulosic biomass presents several challenges, such as to require a physicochemical pretreatment to improve its conversion yields. Hydrothermal lignocellulose pretreatment has several advantages and results in solid and liquid streams. The former is called hemicellulosic hydrolysate (HH), which contains inhibitory phenolic compounds and sugar degradation products that hinder microbial fermentation products from pentose sugars. Here, we developed and applied a novel enzyme process to detoxify HH. Initially, the design of experiments with different redox activities enzymes was carried out. The enzyme mixture containing the peroxidase (from Armoracia rusticana) together with superoxide dismutase (from Coptotermes gestroi) are the most effective to detoxify HH derived from sugarcane bagasse. Butanol fermentation by the bacteria Clostridium saccharoperbutylacetonicum and ethanol production by the yeast Scheffersomyces stipitis increased by 24.0× and 2.4×, respectively, relative to the untreated hemicellulosic hydrolysates. Detoxified HH was analyzed by chromatographic and spectrometric methods elucidating the mechanisms of phenolic compound modifications by enzymatic treatment. The enzyme mixture degraded and reduced the hydroxyphenyl- and feruloyl-derived units and polymerized the lignin fragments. This strategy uses biocatalysts under environmentally friendly conditions and could be applied in the fuel, food, and chemical industries.-
Descrição: dc.descriptionLaboratório Nacional de de Biorrenováveis (LNBR) Centro Nacional de Pesquisa em Energia e Materiais (CNPEM)-
Descrição: dc.descriptionPrograma de Pós-Graduação em Biociências e Tecnologia de Produtos Bioativos (BTPB) Universidade Estadual de Campinas – UNICAMP-
Descrição: dc.descriptionNovozymes America Latina-
Descrição: dc.descriptionPrograma em Bioenergia Faculdade de Engenharia de Alimentos Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Bioprocessos e Biotecnologia Faculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho – UNESP, Campus Botucatu, Botucatu-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Engenharia Química (FEQ) Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)-
Descrição: dc.descriptionLaboratório de Bioquimica Geral e de Microorganismos Instituto de Biociências Universidade Federal de Mato Grosso do Sul-
Descrição: dc.descriptionInstituto de Biociências Letras e Ciências Exatas (IBILCE) Universidade Estadual Paulista-
Descrição: dc.descriptionPrograma em Processos Tecnológicos e Ambientais Universidade de Sorocaba (UNISO)-
Descrição: dc.descriptionDepartamento de Bioprocessos e Biotecnologia Faculdade de Ciências Agronômicas Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho – UNESP, Campus Botucatu, Botucatu-
Descrição: dc.descriptionInstituto de Biociências Letras e Ciências Exatas (IBILCE) Universidade Estadual Paulista-
Idioma: dc.languageen-
Relação: dc.relationEnzyme and Microbial Technology-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectEnzymatic detoxification-
Palavras-chave: dc.subjectFermentation inhibitors-
Palavras-chave: dc.subjectHydrothermal pretreatment-
Palavras-chave: dc.subjectLignin modification-
Palavras-chave: dc.subjectSugarcane bagasse-
Título: dc.titleDesigning a cocktail containing redox enzymes to improve hemicellulosic hydrolysate fermentability by microorganisms-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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