Food surplus as an alternative for the elaboration of new substrates for the cultivation of pleurotus ostreatus (Basidiomycota, Fungi)

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MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (Unesp)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Do Sagrado Coração de Bauru (USC)-
Autor(es): dc.contributorFaculdades Integradas de Jahu-
Autor(es): dc.creatorMartins, Olívia Gomes [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorAbilio, Dalvan Pereira-
Autor(es): dc.creatorSiqueira, Otávio Augusto Pessotto Alves [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorRonchesel, Murilo-
Autor(es): dc.creatorDe Andrade, Meire Cristina Nogueira [UNESP]-
Data de aceite: dc.date.accessioned2022-02-22T00:22:58Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2022-02-22T00:22:58Z-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-11-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-11-
Data de envio: dc.date.issued2018-01-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.17765/2176-9168.2018v11n2p505-518-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/197921-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/197921-
Descrição: dc.descriptionThe edible mushroom Pleurotus ostreatus, commonly known as shimeji or hiratake, secretes specialized enzymes that degrade materials rich in lignin and cellulose. It transforms these compounds into a nutrition source for its development. Different organic wastes are employed for the cultivation of P. ostreatus, such as rice and bean straw, elephant grass and others. Few studies exist on the use of food surplus for the culture of mushrooms and its use may become an effective and sustainable production manner, with lower costs and environmental impact when compared to the extraction of usually employed material such as sugarcane bagasse, straw and grasses. The viability of a compost based on food surplus at different proportions (T1=0%, T2=5%, T3=10%, T4=15%, T5=20%) is investigated for the culture of P. ostreatus. Evaluation criteria comprise the chemical traits of substrates, loss of organic material and biological efficiency. Treatment 1 had an average production of 333 g per package; Treatment 2 averaged 274 g; Treatment 3 averaged 217 g; Treatment 4 averaged 128 g; Treatment 5 averaged 113 g. Analysis of substrates indicated an increasing relationship between carbon and nitrogen and increase in the proportion of food surplus composts. Results showed a decrease in the productivity of each treatment and thus non-efficiency for production.-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu (FCA/UNESP)-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Do Sagrado Coração de Bauru (USC)-
Descrição: dc.descriptionFaculdades Integradas de Jahu-
Descrição: dc.descriptionPrograma de Pós-graduação em Agronomia (Energia Na Agricultura) Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu (FCA/UNESP)-
Descrição: dc.descriptionFaculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu (FCA/UNESP)-
Descrição: dc.descriptionPrograma de Pós-graduação em Agronomia (Energia Na Agricultura) Faculdade de Ciências Agronômicas de Botucatu (FCA/UNESP)-
Formato: dc.format505-518-
Idioma: dc.languagept_BR-
Relação: dc.relationRevista em Agronegocio e Meio Ambiente-
???dc.source???: dc.sourceScopus-
Palavras-chave: dc.subjectEdible mushrooms-
Palavras-chave: dc.subjectProductivity-
Palavras-chave: dc.subjectUse-
Palavras-chave: dc.subjectWastes-
Título: dc.titleFood surplus as an alternative for the elaboration of new substrates for the cultivation of pleurotus ostreatus (Basidiomycota, Fungi)-
Título: dc.titleSOBRA DE ALIMENTOS COMO ALTERNATIVA PARA A FORMULAÇÃO DE NOVOS SUBSTRATOS PARA O CULTIVO DE Pleurotus ostreatus (BASIDIOMYCOTA, FUNGI)-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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