Atenção: Todas as denúncias são sigilosas e sua identidade será preservada.
Os campos nome e e-mail são de preenchimento opcional
Metadados | Descrição | Idioma |
---|---|---|
Autor(es): dc.contributor | Universidade Estadual Paulista (Unesp) | - |
Autor(es): dc.creator | Santos, Carolina Toledo [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | Veiga-Santos, Pricila [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | Sestari, Patricia [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | Sorrini, Nathalia Carvalho [UNESP] | - |
Autor(es): dc.creator | Roca, Roberto de Oliveira [UNESP] | - |
Data de aceite: dc.date.accessioned | 2022-02-22T00:17:19Z | - |
Data de disponibilização: dc.date.available | 2022-02-22T00:17:19Z | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2020-12-10 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2020-12-10 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2020-02-21 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://dx.doi.org/10.1111/jfpp.14428 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://hdl.handle.net/11449/197680 | - |
Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/11449/197680 | - |
Descrição: dc.description | As alternative to conventional electronic time-temperature sensors, a natural, nontoxic, biodegradable, and thermochromic protein-based sensor was investigated exploring myoglobin and myoglobin-nitrite proteins ability in changing color when exposed to temperature. Myoglobin extract and nitrite were added to the cassava starch thermoplastic sensor films and their thermochromic time-temperature ability were monitored through visual and instrumental color (L, a, b, Chroma, and hue angle) changes when exposed to 100 and 170 degrees C/60 min environments. Scanning electron microscopy analysis have indicated that myoglobin and/or myoglobin-nitrite extracts addition resulted in homogeneous materials. Samples were efficient in reporting temperature exposure during time, indicating their feasibility as additives for packaging or label time-temperature sensors. Practical applications The protein time-temperature sensor could increase the packed food security since manufacture, corroborating correct pasteurization or sterilization conditions; or at end consumer ' s houses, indicating that secure cooking temperatures were reached. | - |
Descrição: dc.description | Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq) | - |
Descrição: dc.description | Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP) | - |
Descrição: dc.description | Sao Paulo State Univ, FCA, BR-18610034 Botucatu, SP, Brazil | - |
Descrição: dc.description | Sao Paulo State Univ, FMVZ, Botucatu, SP, Brazil | - |
Descrição: dc.description | Sao Paulo State Univ, FCA, BR-18610034 Botucatu, SP, Brazil | - |
Descrição: dc.description | Sao Paulo State Univ, FMVZ, Botucatu, SP, Brazil | - |
Formato: dc.format | 6 | - |
Idioma: dc.language | en | - |
Publicador: dc.publisher | Wiley-Blackwell | - |
Relação: dc.relation | Journal Of Food Processing And Preservation | - |
???dc.source???: dc.source | Web of Science | - |
Título: dc.title | Protein time-temperature sensor for intelligent starch polymers | - |
Tipo de arquivo: dc.type | livro digital | - |
Aparece nas coleções: | Repositório Institucional - Unesp |
O Portal eduCAPES é oferecido ao usuário, condicionado à aceitação dos termos, condições e avisos contidos aqui e sem modificações. A CAPES poderá modificar o conteúdo ou formato deste site ou acabar com a sua operação ou suas ferramentas a seu critério único e sem aviso prévio. Ao acessar este portal, você, usuário pessoa física ou jurídica, se declara compreender e aceitar as condições aqui estabelecidas, da seguinte forma: