Escalating the technical bounds for the production of cellulose-aided peach leathers: From the benchtop to the pilot plant

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Autor(es): dc.contributorEmpresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Federal de São Carlos (UFSCar)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (Unesp)-
Autor(es): dc.creatorFranco, Giuliana T.-
Autor(es): dc.creatorOtoni, Caio G.-
Autor(es): dc.creatorLodi, Beatriz D.-
Autor(es): dc.creatorLorevice, Marcos-
Autor(es): dc.creatorMoura, Marcia R. de [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorMattoso, Luiz H. C.-
Data de aceite: dc.date.accessioned2022-02-22T00:11:19Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2022-02-22T00:11:19Z-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-09-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-09-
Data de envio: dc.date.issued2020-10-01-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2020.116437-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/197114-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/197114-
Descrição: dc.descriptionThis contribution falls within the context of sustainable functional materials. We report on the production of fruit leathers based chiefly on peach pulp, but combined with hydroxypropyl methylcellulose (HPMC) as binding agent and cellulose micro/nanofibrils (CMNF) as fillers. Increased permeability to moisture (from 0.9 to 5.6 g mm kPa(-1) h(-1)m(-2)) and extensibility (from 10 to 17%) but reduced mechanical resistance (67-2 MPa) and stiffness (1.8 GPa-18 MPa) evidenced the plasticizing effect of peach pulp in HPMC matrix, which was reinforced by CMNF. A ternary mixture design allowed building response surfaces and optimizing leather composition. The laboratory-scale leather production via bench casting was extended to a pilot-scale through continuous casting. The effect of scaling up on the nutritional and sensory features of the peach leather was also depicted. The herein established composition-processing-property correlations are useful to support the large-scale production of peach leather towards applications both as packaging materials and as nutritional leathers.-
Descrição: dc.descriptionFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)-
Descrição: dc.descriptionConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
Descrição: dc.descriptionCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)-
Descrição: dc.descriptionMinistry of Science, Technology, and Innovation (MCTI/SISNANO)-
Descrição: dc.descriptionEmbrapa Instrumentat, Nanotechnol Natl Lab Agr LNNA, Rua 15 Novembro 1452, BR-13560979 Sao Carlos, SP, Brazil-
Descrição: dc.descriptionUniv Fed Sao Carlos, Dept Chem, PPGQ, Rod Washington Luis,Km 235, BR-13565905 Sao Carlos, SP, Brazil-
Descrição: dc.descriptionUniv Fed Sao Carlos, Dept Mat Engn, Rod Washington Luis,Km 235, BR-13565905 Sao Carlos, SP, Brazil-
Descrição: dc.descriptionSao Paulo State Univ, Dept Phys & Chem, FEIS, Av Brasil 56, BR-15385000 Ilha Solteira, SP, Brazil-
Descrição: dc.descriptionSao Paulo State Univ, Dept Phys & Chem, FEIS, Av Brasil 56, BR-15385000 Ilha Solteira, SP, Brazil-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2013/14366-7-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2014/23098-9-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2019/06170-1-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 303796/2014-6-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 312530/2018-8-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 800629/2016-7-
Descrição: dc.descriptionCAPES: 33001014005D-6-
Descrição: dc.descriptionCAPES: 88882.332747/2019-01-
Descrição: dc.descriptionMinistry of Science, Technology, and Innovation (MCTI/SISNANO): 402287/2013-4-
Formato: dc.format7-
Idioma: dc.languageen-
Publicador: dc.publisherElsevier B.V.-
Relação: dc.relationCarbohydrate Polymers-
???dc.source???: dc.sourceWeb of Science-
Palavras-chave: dc.subjectPrunus persica-
Palavras-chave: dc.subjectContinuous casting-
Palavras-chave: dc.subjectEdible film-
Palavras-chave: dc.subjectTernary mixture design-
Palavras-chave: dc.subjectResponse surface methodology-
Palavras-chave: dc.subjectFood packaging-
Título: dc.titleEscalating the technical bounds for the production of cellulose-aided peach leathers: From the benchtop to the pilot plant-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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