Delaying the harvest induces bioactive compounds and maintains the quality of sweet potatoes

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MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniv Fed Rural Pernambuco-
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (Unesp)-
Autor(es): dc.contributorFed Rural Univ Semiarid-
Autor(es): dc.creatorSimoes, Adriano do Nascimento-
Autor(es): dc.creatorAlmeida, Samara Lopes de-
Autor(es): dc.creatorBorges, Cristine Vanz [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorFonseca, Kelem Silva-
Autor(es): dc.creatorBarros Junior, Aurelio Paes-
Autor(es): dc.creatorTavares de Albuquerque, Jose Ricardo-
Autor(es): dc.creatorCorrea, Camila Renata [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorMinatel, Igor Otavio [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorSantos Morais, Maria Aparecida dos-
Autor(es): dc.creatorDiamante, Marla Silvia [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorPereira Lima, Giuseppina Pace [UNESP]-
Data de aceite: dc.date.accessioned2022-02-22T00:10:59Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2022-02-22T00:10:59Z-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-09-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-09-
Data de envio: dc.date.issued2020-06-17-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1111/jfbc.13322-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/196983-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/196983-
Descrição: dc.descriptionWe have identified the best harvesting periods, related to higher bioactive compound content and post-harvest quality, for minimally processed sweet potatoes with orange pulp and cream pulp. Quality loss in minimally processed sweet potatoes occurred due to browning in cv. Mae de Familia and ESAM1 and to whitening in cv. Parana. Both Mae de Familia and ESAM1 presented higher peroxidase and polyphenol oxidase activities at 120 days, and cv. Parana contained high levels of provitamin A. beta-carotene was the major carotenoid (up to 99%) in orange pulp. All cultivars harvested at 150 and 180 days and minimally processed showed the best visual quality, the highest bioactive compound content, and no microbial infection. Delaying the harvest also increase the antioxidant activity in orange roots, which was associated with a high content of carotenoids and phenolic compounds, resulting in an increase in the nutritional quality of the product. Practical applications Postharvest techniques can improve the visual and phytochemical quality of vegetables and extend their shelf life. The present research provides the best harvesting periods for minimally processed cream and orange sweet potato roots with higher postharvest qualities. Delaying the harvest resulted in a product with better visual quality, higher levels of bioactive compounds, which are highly beneficial to health, for example, ss-carotene, and no microbiological contamination. Our results may contribute to improvements in the current knowledge about harvesting times for sweet potato growers who aim to produce high quality, minimally processed products with a longer shelf life.-
Descrição: dc.descriptionConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
Descrição: dc.descriptionFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)-
Descrição: dc.descriptionCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)-
Descrição: dc.descriptionFundacao de Amparo a Ciencia e Tecnologia do Estado de Pernambuco-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal Rural de Pernambuco-
Descrição: dc.descriptionUniv Fed Rural Pernambuco, Dept Plant Prod, Serra Talhada, Brazil-
Descrição: dc.descriptionSao Paulo State Univ, Inst Biosci, Dept Chem & Biochem, Botucatu, SP, Brazil-
Descrição: dc.descriptionFed Rural Univ Semiarid, Dept Plant Sci, Mossoro, Brazil-
Descrição: dc.descriptionSao Paulo State Univ, Med Sch, Dept Pathol, Botucatu, SP, Brazil-
Descrição: dc.descriptionSao Paulo State Univ, Inst Biosci, Dept Chem & Biochem, Botucatu, SP, Brazil-
Descrição: dc.descriptionSao Paulo State Univ, Med Sch, Dept Pathol, Botucatu, SP, Brazil-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 305177/2015-0-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 307571/20190-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 423100/2018-1-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2016/22665-2-
Descrição: dc.descriptionCAPES: 88881-159183/2017-01-
Descrição: dc.descriptionFundacao de Amparo a Ciencia e Tecnologia do Estado de Pernambuco: APQ-0795-5.01/16-
Descrição: dc.descriptionUniversidade Federal Rural de Pernambuco: 807292073-15/PRPPG 015/2018-
Formato: dc.format13-
Idioma: dc.languageen-
Publicador: dc.publisherWiley-Blackwell-
Relação: dc.relationJournal Of Food Biochemistry-
???dc.source???: dc.sourceWeb of Science-
Palavras-chave: dc.subjectbrowning-
Palavras-chave: dc.subjectcarotenoids-
Palavras-chave: dc.subjectIpomoea batatas-
Palavras-chave: dc.subjectminimal processing-
Palavras-chave: dc.subjectphenolic compounds-
Palavras-chave: dc.subjectwhite blush-
Título: dc.titleDelaying the harvest induces bioactive compounds and maintains the quality of sweet potatoes-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
Aparece nas coleções:Repositório Institucional - Unesp

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