Study of proteins with mercury in fish from the Amazon region

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MetadadosDescriçãoIdioma
Autor(es): dc.contributorUniversidade Estadual Paulista (Unesp)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade de São Paulo (USP)-
Autor(es): dc.contributorUniversidade de Brasília (UnB)-
Autor(es): dc.creatorCavecci-Mendonca, Bruna [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorSouza Vieira, Jose Cavalcante de [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorLima, Paula Monteiro de [UNESP]-
Autor(es): dc.creatorLeite, Aline Lima-
Autor(es): dc.creatorRabelo Buzalaf, Marilia Afonso-
Autor(es): dc.creatorZara, Luiz Fabricio-
Autor(es): dc.creatorPadilha, Pedro de Magalhaes [UNESP]-
Data de aceite: dc.date.accessioned2022-02-22T00:09:17Z-
Data de disponibilização: dc.date.available2022-02-22T00:09:17Z-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-09-
Data de envio: dc.date.issued2020-12-09-
Data de envio: dc.date.issued2020-03-20-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.125460-
Fonte completa do material: dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11449/196384-
Fonte: dc.identifier.urihttp://educapes.capes.gov.br/handle/11449/196384-
Descrição: dc.descriptionThe high concentrations of mercury found in Amazon have been intensively studied by the scientific community in the last decades. These mercurial species bind preferentially to proteins. Therefore, this work proposal sought to obtain the fractionation, identification and study of mercury - bound proteins present in samples of muscular and hepatic tissue from fish collected in the reservoir of the Jirau Hydroelectric Power Plant - on the Madeira River. Two-dimensional electrophoresis (2D-PAGE) for protein fractionation, graphite furnace atomic absorption spectrometry (GFAAS) for the quantification of mercury and Mass Spectrometry (ESI-MS/MS) were used for the identification of proteins. Concluding the work with analysis of graphics from the Blast2go program. Two mercury - bound proteins were identified as triosephosphate isomerase A and Protein FAM45A. The data generated by the bioinformatics programs confirm the tendency of these proteins to be linked to mercury and elucity the possibles existing physiological and cellular interactions.-
Descrição: dc.descriptionFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)-
Descrição: dc.descriptionConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)-
Descrição: dc.descriptionSustainable Energy P&D project of Brazil S.A.-
Descrição: dc.descriptionSao Paulo State Univ Julio de Mesquita Filho, Dept Chem & Biochem, Botucatu, SP, Brazil-
Descrição: dc.descriptionUniv Sao Paulo, Bauru Fac Dent, Sao Paulo, SP, Brazil-
Descrição: dc.descriptionUniv Brasilia, Brasilia, DF, Brazil-
Descrição: dc.descriptionSao Paulo State Univ Julio de Mesquita Filho, Dept Chem & Biochem, Botucatu, SP, Brazil-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2014/02638-5-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2013/21297-1-
Descrição: dc.descriptionFAPESP: 2016/19404-2-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 304768/2018-9-
Descrição: dc.descriptionCNPq: 404485/2016-2-
Descrição: dc.descriptionSustainable Energy P&D project of Brazil S.A.: 6631-0001/2012-
Descrição: dc.descriptionSustainable Energy P&D project of Brazil S.A.: 004/13-
Formato: dc.format8-
Idioma: dc.languageen-
Publicador: dc.publisherElsevier B.V.-
Relação: dc.relationFood Chemistry-
???dc.source???: dc.sourceWeb of Science-
Palavras-chave: dc.subjectESI-MS/MS-
Palavras-chave: dc.subjectBioinformatics-
Palavras-chave: dc.subjectGFAAS-
Título: dc.titleStudy of proteins with mercury in fish from the Amazon region-
Tipo de arquivo: dc.typelivro digital-
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